Potrivit unui studiu publicat recent, persoanele de peste 70 de ani care au consumat cel puțin un gram de Omega-3 pe zi au înregistrat o vârstă biologică cu patru luni mai mică după trei ani. Cercetrea a fost realizată la Universitatea din Zurich, Elveția.
Experții de la Universitatea din Zurich consideră că Omega-3 protejează împotriva deteriorării ADN-ului care se acumulează în timp. Acizii grași Omega-3 ajută la formarea și furnizarea de energie celulelor din organism, în special în creier și ochi.
Organismul nostru nu îi poate produce în mod natural, așa că trebuie să îi obținem din alimentație – cele mai bune surse fiind peștele, nucile și semințele de in. Un gram de Omega-3 este echivalent cu un supliment de ulei de ficat de cod sau o porție de 100 g de pește precum somon, macrou sau ton. Studiul a analizat efectele Omega-3 asupra a 777 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani din Elveția.
Publicat în revista Nature Aging, autorul studiului, profesorul Heike Bischoff-Ferrari, a declarat: „Studiul nostru indică un efect protector minor al tratamentului cu Omega-3 în încetinirea îmbătrânirii biologice pe parcursul a trei ani.”
Echipa a descoperit că un consum ridicat de Omega-3 poate încetin îmbătrânirea biologică cu până la patru luni, dar efectul a fost și mai puternic atunci când a fost combinat cu vitamina D și exercițiile fizice.
Beneficiile vitaminei D
Prof. Bischoff-Ferrari a explicat că Omega-3 a redus vârsta biologică în trei din patru măsurători ale „ceasului biologic”. Aceste trei intervenții au avut cel mai mare impact asupra reducerii riscului de cancer și prevenirii fragilității în decurs de trei ani. Fiecare dintre ele acționează prin mecanisme diferite, dar interconectate, iar combinate, își amplifică reciproc efectele, creând un impact mai puternic în ansamblu, sugerează autorii studiului.
Vitamina D este produsă de organism ca răspuns la expunerea la soare și ajută la menținerea sănătății oaselor, dinților și mușchilor. În același timp, exercițiile fizice au fost de mult timp asociate cu longevitatea, reducând riscul de deces din orice cauză.
În cadrul cercetării a fost inclus și un program de exerciții de trei antrenamente de jumătate de oră pe săptămână, realizate acasă. Vitamina D poate fi obținută ușor prin expunerea pielii la lumina soarelui. Cu toate acestea, unele persoane, cum ar fi cele din centrele de îngrijire, prezintă un risc crescut de deficit.