Șapte spitale din țară vor fi dotate cu aparatură de testare a auzului la nou-născuți

baby-hearing-testȘapte spitale din București și din țară vor fi dotate cu aparatură de screening auditiv, ce va permite testarea auzului tuturor nou-născuților încă din primele zile de viață, prin intermediul proiectului „Baby hearing”.

Proiectul are ca scop depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuți prin dotarea cu aparatură de testare a șapte spitale din țară: Spitalul Universitar de Urgență Elias din București, Spitalului Clinic Județean de Urgență ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați, Spitalul Județean de Urgență Alexandria, Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești și Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” din București.

Simona Vlădăreanu, șef secție Neonatologie la Spitalul Elias din București, consideră că depistarea precoce a hipoacuziei la nou-născuți este esențială în vederea intervenției medicale timpurii.

„Este necesară răspândirea acestei metode de screening neonatal în cât mai multe centre, și nu doar în București sau anumite maternități din București. Surditatea congenitală este una dintre cele mai frecvente boli la nou-născuți, cam unu până la trei cazuri la mia de nou-născuți. Ea este depistată prin teste specifice”, a afirmat Simona Vlădăreanu.

Ea a adăugat că testul de screening se face în special la nou-născuții care necesită terapie intensivă, cei care înregistrează valori crescute ale bilirubinei, cei care necesită transfuzii de sânge.

Potrivit medicului, testele se efectuează până la externarea nou-născutului în condițiile în care răspunsul indică suspiciunea de hipoacuzie sau de surditate.

„Testele vor fi repetate până la trei-patru luni, moment în care sugarul este trimis către un serviciu de audiologie și serviciul ORL, mai departe fiind necesare protezarea auditivă și implantul cohlear. Cu cât este mai devreme realizat, cu atât ajutăm la reabilitarea acestor copii”, a subliniat Vlădăreanu.

Proiectul „Baby hearing”, inițiat de Asociația Audiosofia, este finanțat cu suma de 42.000 de euro de Fundația Orange România prin programul „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2014.

Acest proiect se va desfășura pe o perioadă de un an în cele șapte spitale iar inițiatorii estimează că în acest timp vor fi testați prin screening auditiv peste 12.000 de copii.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea