Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România solicită punerea în dezbatere publică a legii privind creșterea veniturilor medicului și a legii malpraxisului, amnistie fiscală (similară cu cea aplicată altor categorii) pentru cabinetele medicale și pentru centrele de permanență, dar și finanțarea cu 6% din PIB a sistemului de sănătate.
Totodată, CMR solicită Parlamentului să ia în discuție în regim de urgență OUG 2/ 2014, retrimisă în Parlament de Președinție și să respingă obiecțiile privitoare la Statutul medicului și să o adopte în forma votată prima dată de parlamentari, informează un comunicat remis vineri de Colegiu.
„Reunit la Alba Iulia, astăzi, 5 septembrie, Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a analizat situația sistemului de sănătate. Din 2008 până în prezent, au plecat să lucreze în străinătate peste 15.000 de medici. În acest an, doar în primele șase luni, peste 1.200 de medici au ales aceeași soluție. Asistăm la o adevărată deșertificare a sistemului de sănătate românesc în condițiile în care avem zone și specialități în care lipsa medicilor este îngrijorătoare. Consiliul Național a constatat că, în ciuda faptului că au existat nenumărate discuții, negocieri și promisiuni în acest sens, nu s-a luat până în acest moment nicio măsură care să apere independența și demnitatea medicilor”, susțin medicii.
Consiliul Național mai precizează că acordă mandat președintelui CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, și Biroului Executiv de a negocia aceste solicitări și de a elabora un plan de acțiune pentru această toamnă (împreună cu partenerii din Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate), ce va fi prezentat la următoare ședință.
Sursa: AGERPRES