Trebuie realizat un program național unitar de diminuare a nașterilor premature

nicolae-suciuManagerul Maternității Polizu, prof. dr. Nicolae Suciu, consideră că ar trebui realizat un program național unitar de diminuare a nașterilor premature iar rețeaua de obstretică-ginecologie ar trebui să își intensifice eforturile astfel încât numărul acestor nașteri să fie mai mic.

Suciu, care este și șeful Institutului pentru ocrotirea mamei și copilului „Alfred Rusescu”, a precizat pentru AGERPRES că la Polizu sunt suficiente incubatoare și a arătat că problema financiară a fost întotdeauna rezolvată, subliniind că resursa umană ar trebui să fie mai bine pregătită.

„Cred că sunt suficiente incubatoarele. Rețeaua de obstretică-ginecologie trebuie să își intensifice eforturile pentru a interfera cu cauzele care duc la nașteri premature. Nu cred că facem chiar ce trebuie. Trebuie făcut un program național unitar de diminuarea a nașterilor premature. Aproape 15% dintre copiii din România se nasc prematur anual. Am avut o celulă de lucru săptămâna trecută, când ministrul Sănătății ne-a pus pe toți drepți și a făcut bine, pentru că, dacă nu ne adunăm și nu contribuim toți la o fundamentare a unei atitudini profesionale… Acolo a reieșit că, deși natalitatea scade cu aproape 10%, numărul prematurilor crește. Este un paradox, nu se poate. Cred că actualii decidenți politici sunt interesați să îndrepte puțin din niște neajunsuri, poate și noi specialiștii trebuie să răspundem și să venim cu soluții. Decidentul politic nu poate hotărî el, el poate aloca resurse, dar până la urmă specialistul trebuie să facă ce trebuie”, a arătat Suciu.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele care duc la nașteri premature este și aceea că femeile nu sunt luate în evidență din primul trimestru de sarcină iar rețeaua de medicină de familie ar putea să fie mai implicată în această problemă.

„Dacă am dubla numărul celor care se iau în evidență în primul trimestru, garantez că s-ar diminua cu jumătate numărul nașterilor premature. Aș dori să implicăm mai mult rețeaua de medicină de familie. Să ducem munca de lămurire ca pacientele să intre în evidență din primul trimestru de sarcină și să facem investigații care pot anticipa o naștere prematură. Unele se prezintă în condiții nefavorabile, de la condiții locale infecțioase la condiții morfologice materne, și nu în ultimul rând multe mame își împart timpul între serviciu, menaj și sunt suprasolicitate. Am înțeles că trebuie să facem mai mult. Societatea de Obstretică Ginecologie se va mobiliza mai mult și trebuie să facem mai mult. Un manager de spital spunea că nu are incubatoare. Mă iertați! Eu sunt manager de mai mulți ani. Întotdeauna am găsit resurse financiare. Nu resursa financiară este problema. Omul trebuie să se și gospodărească. Noi trebuie să umblăm și la resursa umană, să le pregătim. Credem că suntem foarte buni, nu suntem! Când ieșim în competiție pe piața profesionalismului academic, practic, să știți că suntem sub jumătate”, a mai declarat pentru AGERPRES managerul Maternității Polizu.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea