Academicianul Laurențiu M. Popescu a conferențiat la Lugano și Milano

laurentiu-m-popescuAcademicianul Laurențiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor, a ținut la Lugano (Elveția) o prelegere despre raportul dintre telocite și celulele stem la cea de-a IV-a Conferință de Celule Stem, cu această ocazie fiind prezentate și acceptate unele date care „zdruncină” dogma celulelor stem, ca singurul factor de regenerare celulară.

Potrivit unui comunicat de presă al Institutului Național de Patologie „Victor Babeș”, la același eveniment a fost prezentat posterul „Telocite și celule stem în tratamentul infarctului miocardic experimental”, autori Cătălin G. Manole, Mihaela Gherghiceanu, Laurențiu M. Popescu, poster care a fost distins cu premiul 1.

„Această lucrare prezintă date vizuale suplimentare fără echivoc referitoare la comunicarea dintre telocite și celulele stem transplantate într-o inimă care a suferit infarct miocardic. Acest lucru poate reprezenta temelia unei noi abordări a terapiei celulare cardiace”, a declarat Cătălin G. Manole.

Ulterior acestui eveniment, acad. Laurențiu M. Popescu a fost invitat să susțină o conferință despre telocite la Universitatea din Milano de către Departamentul Public Health Sciences.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active țări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA, Spania sau Singapore.

„De altfel, în laboratoarele din Guangzhou, China, acolo unde a fost și echipa de cercetători români, a fost realizat primul transplant cu telocite pe șoareci. Academicianul Laurențiu M. Popescu, directorul general al Institutului Național de Patologie „Victor Babeș” din București, este primul român distins cu prestigiosul premiu „Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalității Shanghai. Academia Internațională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat „Medalia de Aur 2012″, distincție considerată de vârfurile medicinei internaționale premiul Nobel pentru cardiologie”, susține comunicatul de presă.

Cele mai recente cercetări din ultima perioadă arată rolul decisiv pe care telocitele îl au în regenerarea hepatică.

„Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman și rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat”, a declarat acad. Laurențiu M. Popescu, conform sursei citate.

În ceea ce privește infarctul de miocard, s-a demonstrat recent că telocitele joacă un rol important în regenerarea mușchiului cardiac după infarct.

„Am demonstrat că telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea mușchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge capilare. Mai mult, au fost găsite telocite și în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru formarea de vase de sânge în inima lezată după infarctul de miocard”, a afirmat academicianul.

Grupul condus de acad. L.M. Popescu a studiat prezența telocitelor atât în organe cavitare (inima, tub digestiv, uter, trompe uterine) cât și necavitare (plămân, pancreas, glanda mamară, placenta), dar și în învelișul organelor (pleura, pericard, peritoneu). Una dintre cele mai interesante lucrări este cea legată de prezența și rolul telocitelor în „repararea cardiacă” după infarct miocardic, implicarea telocitelor fiind de maximă importanță în cooperare cu celule stem fie preexistente în inima, fie injectate. O altă noutate în ceea ce privește rolul benefic al telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonară și refacerea mușchiului scheletic.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea