CNAS a publicat documentaţia de atribuire a serviciilor de distribuire a cardului de sănătate

Card national de sanatateCNAS a publicat documentația de atribuire a serviciilor de distribuire a cardului național de sănătate pentru toți asigurații din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, până în prezent fiind tipărite 11.534.000 de carduri.

‘În trimestrul patru al acestui an vom testa modul de funcționare al cardului, astfel încât începând cu anul 2015, decontarea serviciilor medicale să se realizeze doar pe baza cardului național de sănătate. Toți furnizorii de servicii medicale au posibilitatea să își achiziționeze cititoarele de carduri. Există pe site-ul CNAS o listă cu cititoare de card deja testate, dar competiția rămâne deschisă’, a declarat Radu Țibichi, președintele CNAS, potrivit unui comunicat remis presei.

Respectând prevederile HG 366/ 2014, distribuția cardurilor naționale se va realiza prin servicii poștale de operatorul de servicii care va fi desemnat câștigător prin procedura de licitație publică, în urma căreia se va încheia un acord-cadru pe următorii patru ani (48 luni) pentru distribuirea unui număr estimat de 13.663.941 carduri. Valoarea estimată a acordului-cadru este de 37.575.837 lei fără TVA.

CNAS precizează că estimările iau în calcul persoanele asigurate care vor împlini vârsta de 18 ani până în septembrie 2018.

Potrivit sursei citate, plata serviciilor de distribuție se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și se va realiza în baza acordului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poștale desemnat în urma licitației publice și a contractelor subsecvente încheiate cu casele de asigurări de sănătate, cu excepția Casei OPSNAJ.

„Estimăm că până la finalul lunii septembrie a acestui an vor fi parcurse toate etapele până la atribuirea acestui contract, conform prevederilor OUG34/ 2006 cu modificările și completările ulterioare, și va fi încheiat acordul-cadru și contractele subsecvente pentru a putea începe distribuirea cardului de sănătate la nivel național”, susține instituția.

Cardul va fi distribuit la domiciliul asiguratului și predat titularului pe baza actului de identitate. După două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, operatorul de servicii poștale va preda cardul național casei de asigurări de sănătate în raza căreia se afla domiciliul asiguratului.

CNAS precizează că procesul de tipărire va continua în următorii patru ani. Aproximativ 952.488 carduri vor fi tipărite pentru tinerii care vor împlini vârsta de 18 ani și pentru persoanele care vor dobândi calitatea de asigurat în această perioadă.

CNAS a demarat luna aceasta un proiect-pilot de testare a cardului național pentru pacienții aflați în servicii de dializă. Astfel, 79 de furnizori privați de servicii medicale de dializă au încheiat acte adiționale cu CNAS și urmează ca de săptămâna viitoare să deruleze acest proiect.

Peste 8.000 de carduri naționale ale asiguraților care fac dializă în aceste centre au fost transmise caselor județene de sănătate prin poșta militară. Casele de sănătate au distribuit aceste carduri asiguraților. Furnizorii de servicii medicale de dializă le vor activa la prima prezentare a acestora la centrul de dializă.

‘Este un proiect-pilot amplu, care se va desfășura în toate regiunile țării și va cuprinde asigurați din toate categoriile sociale. Am considerat necesar ca înainte de a implementa acest sistem informatic la nivel național, să îl testăm și, în cazul în care sunt probleme, să le remediem’, a mai declarat Radu Țibichi, președintele CNAS.

Cardul național este cel mai important proiect strategic al CNAS, care va permite urmărirea modului în care sunt tratați pacienții și va juca un rol important în procesul de transparentizare și eficientizare a modului în care sunt cheltuiți banii în sistemul asigurărilor de sănătate.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea