Proiectul strategic ”Pro-Sănătate – Creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă”, demarat de Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică (ADPSE) ”Catalactica” în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) și Fundația Ecoshoc formarea de personal mediu calificat, are ca scop creșterea nivelului de calificare pentru 2.520 de angajați necalificați și/sau cu un nivel scăzut de calificare din domeniul medico-social.
Prin acest program se urmăresc facilitarea și îmbunătățirea accesului și participării la programe de formare profesională continuă (FPC) din cele opt regiuni de dezvoltare din România — Nord-Est (Bacău), Sud-Est (Buzău, Constanța, Vrancea, Tulcea), Sud-Muntenia (Prahova), Sud-Vest Oltenia (Olt), Vest (Arad, Hunedoara, Timiș), Nord-Vest (Cluj, Maramureș, Satu mare), Centru (Alba, Brașov, Mureș), București-Ilfov (București-sectorul 5, Ilfov).
Grupul-țintă al proiectului va fi format din angajați necalificați, cu vârste între 18 și 64 de ani, pentru următoarele domenii: îngrijitor, copii, babysitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu, brancardier, infirmieră, mediator sanitar, operator introducere validare date.
”Crucea Roșie Română a sesizat vulnerabilitățile existente și creșterea alarmantă a noilor grupuri de persoane aflate în nevoie. Sistemele de protecție socială sunt insuficiente pentru a sprijini noile categorii de persoane vulnerabile, sau noii săraci proveniți din segmentele cu venituri medii. (…)
Acest proiect reprezintă pentru Societatea Națională de Cruce Roșie din România o resursă enormă de valorificare a aptitudinilor și a certificărilor pe care filialele noastre le dețin în ceea ce privește formarea de personal mediu calificat, deținând și o importantă componentă de dezvoltare organizațională, prin multiplicarea numărului de acreditări și de formatori din cele 18 filiale incluse în proiect”, a declarat președinta Crucii Roșii Române, Mihaela Geoană.
Ea a adăugat că acest proiect ”reprezintă semnalul de deschidere a Societății naționale de Cruce Roșie din România către implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă — POSDRU, prin care se consolidează rolul nostru în planul serviciilor medico-sociale din România, ne aliniază practicilor europene de valorificare a potențialului existent la nivelul Crucii Roșii de a interveni activ în plan social”.
Președintele ADPSE ”Catalactica”, Sorin Cace, a subliniat importanța faptului că lansarea proiectului s-a făcut în parteneriat cu o organizație internațională importantă cum este Crucea Roșie.
”Apreciez implicarea celor 18 filiale ale Crucii Roșii Române, știu că nu e muncă ușoară, dar împreună sperăm să atingem obiectivele proiectului.
Ne dorim atât să promovăm beneficiile formării profesionale continue în rândul actorilor interesați, cât și să creștem accesul angajaților din domeniul medico-social la programele de formare profesională continuă și obținerea unor calificări complete pentru 95% dintre persoanele ce participă la programul ‘Pro Sănătate”’, a spus președintele ADPSE ”Catalactica”.
Directorul general a Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter, a adăugat că în cele 18 filiale ale SNCRR implicate în proiectul ”Pro Sănătate” se vor dezvolta cursuri pentru persoanele defavorizate pentru calificare și incluziune socială pentru integrarea pe piața muncii, subliniind că ”tot mai multe persoane cad sub pragul sărăciei, multe persoane au nevoie de sprijin”.
Managerul de proiect al ADPSE ”Catalactica”, Victor Nicolaescu, a precizat că pe parcursul derulării proiectului va fi monitorizată și evaluată eficiența activității de formare, realizându-se vizite de monitorizare în fiecare județ/filială, pentru fiecare curs derulat, pe parcursul celor 16 luni în care se va implementa proiectul.
Sursa: AGERPRES