Controalele făcute la spitale vizează deconturile făcute de unitățile medicale pe ultimul an la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat luni ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu.
„Controalele vizează tot ceea ce a însemnat decontul făcut către Casă, raportarea la spital primită de Casă. Controalele vor dura atât cât va fi nevoie. Am introdus în plină fază cele mai mari spitale. Este vorba în primă etapă de 77, urmând să se extindă către toate unitățile care au contract cu Casa. Am încurajat să meargă prin sondaj și la pacienți pentru a vedea dacă raportările sunt false”, a declarat ministrul Sănătății cu prilejul unei conferințe la Institutul „Matei Balș”.
Potrivit acestuia, controalele realizate până în prezent au arătat faptul că este foarte mult haos în sistem.
„Nu banii au fost cauza nefuncționalității sistemului. Evident că și lipsa banilor este o problemă a sistemului sanitar, nu numai în România, ci peste tot în lume. De multe ori este vorba de un management defectuos”, a susținut ministrul în urma vizitei făcute luni la Institutul „Matei Balș”.
El a precizat că este plăcut impresionat de ceea ce a văzut la această unitate medicală, însă a spus că din păcate aceasta „reprezintă o insulă într-o mare de foarte multe neajunsuri”.
Demnitarul a precizat că a fost finalizat și controlul făcut în spitalele care aparțin Ministerului Sănătății și a subliniat că obligația fiecărui conducător de unitate sanitară este de a face un control lunar privind curățenia.
În ceea ce privește infecțiile intraspitalicești, Bănicioiu a spus că se raporta în trecut că nu există, dar de fapt „mizeria se ascundea sub preș”.
Referindu-se la Institutul Oncologic București, ministrul Sănătății a spus că principala nemulțumire o reprezintă faptul că pentru partea de radioterapie nu există încă „nici o viziune”.
„Nu există nici o atitudine, nici un proiect. Atunci cred că e nevoie de o altă abordare. Ce mă nemulțumește cel mai mult este faptul că e nevoie de listă de așteptare care ajunge și la trei luni. Mai sunt unități care desfășoară același serviciu medical cu care însă nu s-a colaborat. Exemplu este Spitalul Colțea. Mi se pare anormal să mă duc eu și să le spun că există și Colțea de exemplu”, a arătat Nicolae Bănicioiu.
Începând de luni, 77 de spitale din țară vor fi controlate timp de o lună.
Controlul va viza respectarea criteriilor de internare, întocmirea și eliberarea decontului de cheltuieli, întocmirea, respectarea și raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului cadru.
„Acest control va verifica în special secțiile de chirurgie ale spitalelor, urmând să fie extins și la alte secții”, susține Ministerul Sănătății.
Sursa: AGERPRES