Proiectul de Ordonanță de urgență, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, pentru liberalizarea programelor naționale de sănătate naște dezbateri aprinse și chiar acuzații privind încercări de favorizare a unor jucători privați din piața serviciilor de săntate. Principala temere este că, având în vedere decalajele dintre public și privat, limitările impuse în sistemul public de legislația achizițiilor publice (cu termene și obligativitatea folosirii sistemului electronic), dar și alte rigori, sistemul de stat nu va putea ține pasul cu entitățile private în accesarea fondurilor. Pe scurt, un singur buget și o cursă pentru el în care șansele nu sunt egale, iar spitalele private vor reuși să–l acceseze mai repede. Se impune, astfel, o dezbatere de pe urma căreia să apară și soluțiile prin care statul să-și păstreze rolul său de arbitru pe piața serviciilor medicale, iar încercarea de liberalizare a programelor naționale de sănătate să nu arunce în colaps sistemul public.
Ce vrea Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență (draft AICI) prin care banii alocați programelor naționale de sănătate ar urma să ajungă atât la furnizorii publici, cât și la cei privați, în funcție de opțiunea pacientului. În momentul de față, legislația spune că un furnizor privat de servicii medicale poate accesa programele naţionale de sănătate doar pentru servicii pe care furnizorii publici nu le pot oferi.
Opinii importante în dezbaterea momentului
În dezbaterea născută de inițiativa Ministerului Sănătății, apar opiniile celor implicați, fie inițiatori sau beneficiari, ale analiștilor avizați, ale unor observatori care au condus sistemul de sănătate și pot formula păreri avizate. Sunt acuzate interese de moment, mize financiare mari, chiar intenția de a crește valoarea de piață a unor entități private în eventualitatea unei tranzacții. La mijloc este, ca de obicei, pacientul. Într-un singur punct opiniile sunt convergente și anume în privința faptului că este o inițiativă care, în niciun caz, nu poate fi trecută printr-o Ordonanță de urgență, ci trebuie supusă unei dezbateri, inclusiv la nivel parlamentar.
Iată, în continuare, câteva puncte de vedere care arată cât de necesar este ca o liberalizare a programelor să fie dezbătută cu cât mai mulți specialiști și să fie făcută după o temeinică analiză!
Lucian Duță, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: ”Da,va fi reformă in sănătate !Dar mai ales la Polisano și Sanador!… Accesul privaților la banii publici trebuie făcut în anumite limite pentru că altfel riști să nu mai ai cu ce să finanțezi sistemul public! Sistem public care dă acces la servicii gratuite, negrevate deci de nicio coplata și de care are nevoie cel puțin 80-85 % din populație ! …Pai oameni buni, nu trebuie sa fii comunistoid (cum zice actualul ministru) ca sa observi ca așa zisa reformă nu înseamnă decât faptul ca banii publici care merg spre privat NU mai produc servicii gratuite, ci doar profituri pentru așa zișii investitori privați!Care sa vezi ce: și-au propulsat în toate posturile de decizie (ministru, președinte CNAS și secretar de stat) propriii angajați !”
Replica a venit în cadrul unei intervenții pe care secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a avut-o duminică, la postul de televiziune B1 și pe care o redăm în materialul video de mai jos:
Un punct de vedere vine și de la Sindicatul Promedica. Reprezentanții structurii sindicale îi cer demisia lui Victor Costache pentru modul în care a gândit o modificare legislative cu impact major și asupra personalului din sistemul sanitar.”Ne interesează oamenii, nu cifrele marilor operatori privați din sănătate. Transferul a zeci de milioane de euro de la stat la privat trebuie să fie însoțit, în mod obligatoriu, și de norme de protecție pentru angajații din sistemul privat. O dată cu aceste modificări, tot mai mulți medici vor alege să lucreze în privat. Vorbim în definitiv de oameni care vor lucra în privat pe bani publici și care trebuie să fie protejați la locul de muncă”. Sindicaliștii ProMedica îl acuză pe ministrul Sănătății că face un joc ”incorect și nedemn”: ”Ce primește, în schimb, sistemul de sănătate de la ministrul Victor Costache în acest moment? O ignorare a nevoilor reale ale populației și corpului medical un joc incorect și nedemn, ce pare să fie făcut în favoarea giganților privați din sănătate. Prin acțiunile întreprinse până acum, ministrul sănătății a arătat loialitate mai mult sistemului privat de sănătate, din care provine și unde lucrează în continuare”.
O reacție dură a venit și din partea ziaristului Ion Cristoiu în legătură cu interesele care s-ar afla în spatele privatizării serviciilor din cadrul programelor naționale de sănătate. Marii câștigători ar fi trei mari jucători din piața serviciilor private ale căror acțiuni ar crește considerabil.