Publicarea rezultatelor evaluării HTA (Health Tehnology Assesment) reprezintă un pas major făcut de autorităţi în folosul pacienţilor, care vor putea avea acces la terapii inovatoare, a declarat Oana-Martha Igrişan, director de comunicare la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.
Aceasta a arătat că, datorită medicamentelor de ultimă generaţie, mai eficiente şi cu un grad de tolerabilitate mai mare de care vor beneficia, pacienţii vor avea şansa de a se vindeca într-un timp mai scurt, iar în cazul celor cronici calitatea vieţii se va îmbunătăţi considerabil.
Rezultatele evaluării HTA a terapiilor propuse pentru lista medicamentelor compensate şi gratuite au fost publicate duminică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Potrivit sursei citate, au fost depuse spre evaluare 167 de dosare, dintre care 130 au primit aviz favorabil pentru a fi incluse pe lista medicamentelor compensate, iar 37 dosare au fost respinse.
Cele 130 terapii care vor intra în dezbatere publică sunt destinate unor arii terapeutice diferite: oncologie, cardiologie, hematologie, diabet, pneumologie, oftalmologie, boli infecţioase etc.