Intrarea în vigoare a directivei europene privind asistenţa medicală transfrontalieră va aduce beneficii medicilor dentişti din România, informează Societatea Română de Reabilitare Orală.
‘Intrarea în vigoare a Directivei europene privind asistenţa medicală transfrontalieră va prezenta un avantaj pentru medicii dentişti români, care vor primi mai mulţi pacienţi în cabinetele dentare’, a declarat prof. dr. Norina Forna, decanul facultăţii de Medicină Dentară din UMF Iaşi şi organizatorul Congresului Internaţional ‘Provocări ale Reabilitării Generale şi Orale’, care se desfăşoară în perioada 4 – 6 iulie 2013, la Hotel Intercontinental, Bucureşti.
‘Beneficiile acestei directive, care va intra în vigoare în ţara noastră din luna octombrie a acestui an, pot fi uriaşe. Pentru pacienţii străini, costurile tratamentelor în România sunt la jumătate faţă de cele din ţara lor. Astfel, în ceea ce priveşte implantologia, preţurile variază în străinătate între 1.000 şi 2.000 de euro, în timp ce în România ele se situează între 500-600 de euro. Lucrările protetice din ceramică costă în alte ţări între 500-1000 de euro, în timp ce în România ele sunt de 200-250 de euro’, a arătat Norina Forna.
‘Având în vedere faptul că deja în România există un număr foarte mare de pacienţi din străinătate care apelează la servicii stomatologice, se creează posibilitatea ca, pe lângă plăţile pe care le asigură în mod direct pacienţii, să existe şi o formulă de decontare prin sistemele de asigurări sau prin sistemele lor naţionale de sănătate. E o perspectivă ce aduce şi
riscuri dar şi oportunităţi. Vor exista mult oportunităţi pentru sistemul de sănătate de asistenţă stomatologică’, a declarat dr Călin Alexandru, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, cu prilejul deschiderii lucrărilor congresului, potrivit comunicatului de presă.
Oficialul a precizat şi faptul că, în prezent, la Ministerul Sănătăţii se lucrează la un proiect legislativ privind implementarea acestei directive.
Dr. Călin Alexandru a prezentat proiectele de reformă de pe agenda instituţiei, printre care proiectul de lege a malpraxisului şi posibilitatea plăţii pentru performanţă. Totodată, el a reiterat intenţia Ministerului de a introduce, din 2014, un program naţional de prevenţie în medicina dentară.
Personalităţi de marcă ale lumii medicale româneşti şi internaţionale iau parte în perioada 4 – 6 iulie 2013 la cea de a şaptea ediţie a Congresului Internaţional ‘Provocări ale Reabilitării Generale şi Orale’, organizat de Societatea Română de Reabilitare Orală şi Societatea Română de Reabilitare Generală şi Orală. Printre acestea se numără acad. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, prof. dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi, prof. dr Alexandru Bucur, şef departament chirurgie maxilo-facială la U.M.F. ‘Carol Davila’, prof. dr. Adi Garfunkel, şef de departament, Hadassah Hebrew University, Jerusalim, dr. Henriette Lerner, membru fondator al German Society of Oral Implantology, dr. Sami Sandhaus,membru al French Academy for Dental Surgery, dr. Mauricio Gonzalez Balut, Universidad Nacional Autónoma de México.
Niciun comentariu
Dna. Norina Forna este un adevarat ‘parinte’ al medicinei dentare din Romania. O felicit pentru toate lucrurile care le face pentru noi, medicii dentisti.