Proiectul de lege privind salarizarea ar putea fi finalizat până la sfârşitul lunii iulie

eugen-nicolaescuProiectul de lege privind salarizarea personalului medical ar putea fi finalizat până la sfârşitul lunii iulie, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după o întâlnire de lucru cu medici, pacienţi şi reprezentanţi ai sindicatelor pe tema reformării sistemului de sănătate.

‘Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că nu este un proiect de lege uşor, este un proiect de lege care a născut multe discuţii, dar foarte multe de natură tehnică, şi nu de natură politică, nu de natură de abordare, ci de natură de modalitate de concretizare în evaluare. Cât o să fie un indicator, cum o să fie un altul, cât va contribui acel indicator la salarizare etc. Este o chestiune foarte tehnică, dar foarte grea. Credem că mai avem o serie de lucruri de clarificat şi de aceea vom grăbi ritmul întâlnirilor grupurilor de lucru. Să sperăm că o serie de criterii pe care le avem în vedere, o serie de indicatori de performanţă îi vom ajusta, îi vom revizui, astfel încât să putem să facem o serie de estimări şi să putem să pregătim proiectul de lege până la sfârşitul lunii iulie’, a precizat Nicolăescu.

Întrebat dacă într-un spital public se pot trata şi pacienţi în regim privat, ministrul Sănătăţii a invocat Legea nr. 95, care prevede acest drept.

‘Dacă un pacient doreşte să fie consultat de un anume doctor – pentru că pe acela îl consideră cel mai bun – acel pacient se poate adresa acelui medic. Până acum nu am făcut norme în acest sens, ceea ce vom face, ca să putem să le legăm de Legea privind salarizarea personalului medical. Şi norma va spune, atunci când va fi gata acest proiect de lege, că o parte din tariful pe care îl va percepe acel medic pentru pacientul privat – că va fi asigurare privată, că va fi o plată voluntară pe baza unui tarif care va fi public – respectivul medic va putea să preia o parte din sumă’, a explicat ministrul.

Cât priveşte salariile cadrelor medicale medii, Eugen Nicolăescu a spus că proiectul de lege va încerca să acopere şi această categorie salarială, pe baza unor criterii de performanţă şi de apreciere, ca urmare a competenţei şi a volumului de muncă mai ridicat.

El a menţionat că o prevedere în proiect privind scăderea salariilor nu va exista în mod expres, pentru că acest lucru oricum se poate face, potrivit Codului muncii, dacă nu-ţi îndeplineşti atribuţiile de serviciu, sub forma unei sancţiuni administrative.

Pe de altă parte, el a menţionat că săptămâna viitoare o să aibă o întâlnire cu Colegiul Medicilor din România, pentru a discuta solicitările membrilor acestuia.

‘Ministerul Sănătăţii, în numele Guvernului, nu se exonerează de răspundere, ci dimpotrivă, încearcă să creeze cadrul de discuţie necesar ca toate angajamentele pe care trebuie să ni le asumăm să le şi ducem la bun sfârşit, astfel încât pacienţii să nu sufere, medicii să fie mulţumiţi, autoritatea statului să fie cea care creează mecanismele ca activitatea medicală să meargă mai departe şi să nu fie niciun fel de sincopă în sectorul sanitar’, a punctat Nicolăescu.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea