Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian a fost marcată, miercuri, pentru prima dată în România, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii ca femeile să meargă la control.
‘În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate 224.747 de cazuri noi, incidenţa acestei boli fiind de 6,3 la suta de mii de locuitori’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, adăugând că numărul deceselor ajunge la 140.163.
În România sunt raportate anual 1.686 de cazuri noi, având o incidenţă de 9,4 cazuri la suta de mii de locuitori, şi 981 de decese.
Dr. Dana Stănculeanu de la Institutul de Oncologie Bucureşti a arătat că boala nu este manifestă, nu are simptome specifice şi femeile vin târziu la medic. Între factorii de risc se află absenţa sarcinilor, stilul de viaţă, obezitatea, vârsta înaintată, menopauza tardivă.
Ea a evidenţiat că, în România, boala reprezintă cea de a cincea formă de cancer ca frecvenţă la femei cu o incidenţă de 50% mai mare decât media mondială.
Există trei tipuri de cancer ovarian, cea mai frecventă fiind carcinomul epitelial, care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului, a doua formă – tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene ce produc ovulele, iar a treia formă, mai rară, o reprezintă tumorile stromale.
Vârsta la care apare boala este între 40 şi 50 de ani şi între 60 – 70 de ani, după cum a spus dr. Stănculeanu.
Ca multe alte forme de boală, cancerul ovarian poate avea o evoluţie bună dacă este depistat din timp, a subliniat dr. Stănculeanu. ‘Atunci când este depistat din timp, în fază incipientă, când încă este localizat numai în ovar, supravieţuirea la cinci ani se situează în zona prognosticului optimist’, a subliniat medicul.
Potrivit specialistului, femeile din România au acces la tratament. Medicul a precizat că terapia ţintită este cea mai nouă şi reprezintă o soluţie pentru îmbunătăţirea evoluţiei bolii.
O alternativă pentru a avea acces la cele mai noi tratamente o reprezintă studiile clinice, dar femeile nu prea acceptă această soluţie neştiind despre ce este vorba.