Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, organizat în premieră în România

Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie – WPA 2013, organizat în premieră în România, va începe pe 10 aprilie la Palatul Parlamentului şi va reuni experţi de cea mai înaltă clasă din peste 40 de ţări.

Congresul urmează a fi un punct de referinţă pentru mai mult de 1.000 de specialişti şi tineri profesionişti din domeniul sănătăţii publice, îngrijirii primare, medicinei generale, sănătăţii mintale şi managementului sanitar, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

În contextul în care sistemele sanitare contemporane sunt dominate de fragmentare, WPA 2013 Bucharest Congress reprezintă o oportunitate unică pentru îmbunătăţirea acestora, propunând o nouă abordare a serviciilor de psihiatrie, prin realizarea unui nou model colaborativ şi integrativ solid, şi anume triumviratul între medicina de familie, psihiatrie şi sănătate publică, vital pentru un sistem medical sustenabil, modern, eficace şi de performanţă în secolul 21.

Strânsa colaborare dintre psihiatru şi medicul de familie nu este o idee nouă, dar nu au fost întreprinse eforturi reale ca ea să fie şi pusă în aplicare, astfel încât WPA 2013 Bucharest Congress va fi un prilej cu totul remarcabil de a stabili un început în dezvoltarea acestei abordări.

Printre participanţi se află: prof. Pedro Ruiz – preşedinte Asociaţia Mondială de Psihiatrie, preşedinte WPA 2013 Bucharest Congress, prof. Eliot Sorel – vicepreşedinte Comitet Ştiinţific WPA 2013 Bucharest Congress, prof. Dan Prelipceanu – Vicepreşedinte Comitet de Organizare WPA 2013 Bucharest Congress, prof. Tarek Okasha – vicepreşedinte Comitet de Organizare WPA 2013 Bucharest Congress, prof. Dilip Jeste – preşedinte Asociaţia Americană de Psihiatrie, dr. Rodica Tănăsescu – preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei, dr. Florentina Furtunescu – vicepreşedinte Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar, prof. Nicolae Tapus – Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Având în vedere că Organizaţia Mondială a Sănătăţii prognozează o creştere epidemiologică a depresiei, la nivelul la care această boală va deveni a doua cauză de morbiditate generală globală în 2020 şi prima în 2030, în cadrul manifestării ştiinţifice vor avea loc mese rotunde în vederea elaborării de proiecte integrative naţionale şi zonale anticipate, menite să faciliteze accesul la îngrijiri de sănătate mintală ale unor populaţii dezavantajate şi să îmbunătăţească calitatea şi accesul la serviciile sanitare atât de necesare indivizilor, familiilor şi naţiunilor, în final de a realiza dreptul uman al sănătăţii.

Organizarea WPA 2013 Bucharest Congress are loc în contextul în care preşedintele Barack Obama a anunţat recent proiectul BRAIN prin care alocă în următorul an suma de 100 de milioane de dolari pentru cercetarea creierului uman.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea