Tuberculoza, o provocare majoră pentru autorităţile sanitare din România

susan-garroMenţinerea sub control a tuberculozei este o provocare majoră pentru autorităţile sanitare din România, s-a reliefat marţi, în prima zi a conferinţei privind coordonarea eforturilor de a ţine sub control tuberculoza organizată de Ambasada SUA, Comandamentul European al Forţelor Armate ale SUA (EUCOM), Centrul de Monitorizare Medicală al Forţelor Armate ale SUA (AFHSC) şi Ministerele Sănătăţii şi Apărării din România.

Incidenţa acestei boli plasează România pe unul dintre primele locuri ale clasamentelor europene, ţara noastră situându-se pe locul şase în Europa pentru tuberculoza multidrog rezistentă, potrivit statisticilor internaţionale.

Guvernul american s-a implicat în combaterea acestei boli, fiind cel mai mare contributor al fondului global de luptă împotriva tuberculozei. În acelaşi timp, Statele Unite colaborează cu ţări partenere pentru reducerea acestui fenomen, acolo unde există un număr mare de îmbolnăviri.

România este una dintre aceste ţări şi, din păcate, ocupă primul loc în Uniunea Europeana la acest capitol, a declarat Susan Garro, consilier economic şi adjunct al şefului de misiune al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

‘Vom continua să sprijinim serviciile medicale în afara graniţelor noastre, dar nu pot avansa o sumă de bani în acest sens. Din punctul nostru de vedere, o naţiune mai sănătoasă generează o societate mai stabilă şi prosperă şi, implicit, un partener stabil pentru noi. Nu ne gândim la o ameninţare anume la adresa sănătăţii cetăţenilor americani, dar orice persoană care trăieşte într-o ţară cu incidenţă mare de tuberculoză este expusă riscului îmbolnăvirii, fie că vorbim aici de americani, de europeni şi, mai ales, români’, a spus Susan Garro.

Un milion de euro de la bugetul de stat şi peste alte două milioane de la fondul global au fost alocate anul trecut pentru tratarea cazurilor multidrog rezistente, a precizat coordonatorul programului Naţional de Tuberculoză, Gilda Popescu.

Ea a arătat că pentru 2013 estimarea este de cinci milioane de euro, însemnând valoarea tratamentului bolnavilor cu tuberculoză multidrog rezistentă, iar începând cu luna ianuarie 2013, prin intermediul unui un alt grant care se derulează prin proiectele fondului global, sunt alocate fonduri pentru tratament şi diagnostic rapid.

Dr. Gilda Popescu a spus că în prezent sunt 1.480 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă iar 500 sunt incluşi în tratament cu bani de la fondul global şi de la CNAS.

Potrivit acesteia, rata de succes pe plan internaţional pentru aceste cazuri este între 55% şi 85% iar în România este de doar 20%, dar pentru cei 500 de pacienţi rata de vindecare a depăşit 50%.

Costul lunar pentru un pacient cu tuberculoză este de 1.770 lei iar tratamentul durează 20-24 de luni, a reliefat dr. Gilda Popescu. Ea a adăugat că pacienţii ajung să facă tuberculoză multidrog rezistentă pentru că nu sunt consecvenţi în ceea ce priveşte tratamentul.

Categorii: Știri

Niciun comentariu

  • vasilache ionel
    28 martie 2013 10:23

    Sifoanele !!! Este interesant cat de indiferenti suntem cu sanatatea noastra. Nimeni nu se gandeste la faptul ca sifoanele reprezinta cea mai usoara cale de transmitere a bolilor infectioase cauzate de virusi, bacterii si toate celelalte. Atata timp cat la noi nu exista educatie si inca se mai bea cu gura de la sifon iar sifoanele se reumplu din aceeasi masina, transmiterea bolilor nu poate fi oprita. Ganditi-va ca o persoana infestata cu bacilul Koch (tuberculoza) sau hepatita bea cu gura de la sifon si apoi acel sifon ajunge la familia dumneavoastra si serviti intreaga familie. Habar nu aveti ca inaintea dumneavoastra cineva si-a lasat saliva infecta pe acel sifon. Si asta pentru a economisi 20 sau 30 de bani cat costa in plus o sticla de apa imbuteliata. O sticla de apa imbuteliata stii sigur ca nu a mai fost utilizata de altcineva. Se merita sa ne imbolnavim cu buna stiinta pentru 20 de bani? Stiu ca suntem saraci dar macar sa avem grija de sanatatea noastra pentru ca abia atunci putem spune ca facem economii deoarece tratamentele sunt mult mai scumpe de 20 de bani. Cand va ganditi sa cumparati un sifon ganditi-va ca renuntati la sanatatea dumneavoastra si a familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea