Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că încheierea contractului-cadru este o problemă cronică, care are manifestări acute, ce apare la fiecare început de an, iar în privinţa conţinutului acestuia se preconizează că va fi similar cu cel de anul trecut.
‘Contractul-cadru este o problemă cronică, cu manifestări acute la fiecare început de an, întotdeauna apar noutăţi – unele mai bune, unele mai puţin bune – deocamdată, contractul-cadru se întrevede a fi similar cu cel de anul trecut, nu am văzut încă normele. Şi, ştiţi dumneavoastră, legea e foarte importantă, dar normele pot pune punctul pe i, aşa că până nu avem proiectul de norme, nu putem spune cum va fi anul 2014. Din câte ştim până acum, va fi unul similar cu 2013’, a arătat dr. Tănăsescu.
În privinţa anunţului ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de desfiinţare a caselor judeţene de asigurări de sănătate, Rodica Tănăsescu a precizat că probabil actualele CAS-uri vor rămâne cel puţin până se vor semna contractele, dar că pentru medicii de familie este important să îşi poată desfăşura activitatea.
‘Eu cred că funcţionabilitatea Caselor locale (de asigurări de sănătate – n.r.) va rămâne, cel puţin până la contractare, şi după aceea sigur, funcţie de hotărârile Ministerului Sănătăţii. Nu ştiu ce se va întâmpla, fie că vor fi Case regionale, fie că vor rămâne Case locale, nu ştiu. Nu asta este esenţial pentru noi, esenţial pentru noi este să putem să ne desfăşurăm activitatea, să avem o legislaţie limpede, clară, să reducem, dacă se poate, excesul de birocraţie, care ne omoară activitatea. Şi să facem legile sau să existe legi un pic mai coerente şi care să nu împiedice activitatea cabinetului şi să nu pună beţe în roate pacientului’, a susţinut preşedinta SNMF.
Dr. Tănăsescu a mai spus că până la urmă ‘nişte lucruri trebuie schimbate şi trebuie luat taurul de coarne’, că schimbările sunt un lucru obişnuit în ultimii 23 de ani, ‘aşa că nu este nimic nou’, însă de cele mai multe ori schimbările nu au avut nicio finalitate, nu au avut niciun rost ‘şi nu au dus la nicio îmbunătăţire reală a sistemului’.
‘Poate că de data aceasta lucrurile vor fi altfel, mai eficiente şi poate că în sfârşit pacientul şi medicul vor fi puşi în mijlocul sistemului medical, aşa cum noi credem că e normal’, a mai susţinut aceasta.