Sistemul de achiziţii publice în sistemul sanitar este puternic şi răspunde nevoilor ţării reprezintă una din concluziile experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care au venit să sprijine autorităţile române pentru realizarea achiziţiilor centralizate, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).
El a precizat că există unele arii în care schimbările pot fi benefice, adăugând că volumele mici de achiziţii înseamnă interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitaţii.
Dr. Raed Arafat a completat că un alt domeniu în care pot fi făcute schimbări, potrivit experţilor OMS, este cel al fragmentării achiziţiilor, care face ca furnizorii să deţină puterea, la care se adaugă faptul că nu se folosesc tehnici sofisticate de previzionare a nevoilor.
Conform secretarului de stat, o dificultate este legată şi de faptul că bugetul este anunţat în momente diferite, ceea ce complică munca de control a stocurilor. Amânarea plăţilor nemulţumeşte de asemenea furnizorii, a spus el.
Achiziţia descentralizată menţine cantităţile mici şi preţurile mari şi exclude posibilitatea unei analize aprofundate de către experţi a pieţei şi realizarea unei analize cost/beneficiu, a punctat Arafat.
‘Achiziţia centralizată maximizează puterea cumpărătorului, îmbunătăţeşte semnificativ transparenţa şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte. Acest tip de achiziţie presupune o expertiză mai bună pentru program, reduce volumul de muncă de achiziţii la nivelul spitalului şi menţine, în acelaşi timp, utilizarea experienţei şi expertizei existente, lista de medicamente poate fi adusă la zi permanent cu medicamente cost-eficiente’, a subliniat secretarul de stat.
Potrivit dr. Arafat, prin introducerea achiziţiilor centralizate avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a preţurilor.
Achiziţia centralizată va permite o analiză mai bună de către experţi la fiecare grup de bunuri cumpărate cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor, a adăugat el.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a menţionat că au fost analizate 10 spitale care au făcut achiziţii la preţuri mai mici şi alte 10 care au cumpărat mai scump.
La seringi, de pildă, preţurile variază de la 0,15 lei în medie pentru un spital la 1,77 lei la altul; la mănuşi chirurgicale sterile diferenţa este de la 0,14 lei la 7,72 lei şi la sonde pentru intubat diferenţa este de la 0,24 lei la 85-100 de lei chiar, a exemplificat dr. Raed Arafat.
El a subliniat că prin achiziţii centralizate se va face o standardizare mai bună a tratamentelor cost-eficiente, vor spori datele existente privind achiziţiile, stocul de rezervă la nivel central, vor fi mai mulţi furnizori pentru produse esenţiale, distribuţia fondurilor se va putea realiza predictibil, iar plăţile vor fi prompte.
De asemenea, se va menţine sistemul robust de supraveghere a achiziţiilor publice, a punctat secretarul de stat.
Dr. Arafat a amintit că noul sistem ar trebui să intre în funcţiune pentru medicamente şi materiale sanitare de la 1 iulie, iar pentru aparatură pe parcursul anului.
Până la această dată, spitalele pot să facă achiziţiile ca şi până acum, urmând ca de la 1 iulie să le facă potrivit noilor reglementări.
Dr. Raed Arafat a precizat că, pentru început, pentru achiziţiile centralizate s-au ales medicamentele pentru TBC, HIV/SIDA, cele utilizate în terapie intensivă şi urgenţe, iar economiile care vor fi realizate vor fi reinvestite permiţând accesul unui număr mai mare de pacienţi la tratamente.
La fiecare spital va fi trimisă lista pentru estimările de consum, a precizat el.
În sistemul achiziţiilor centralizate vor intra şi spitalele care sunt ale autorităţilor locale.