Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege – copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război, precizează Ministerul Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat emis luni de MS, cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare a mecanismului vor fi stabilite în normele contractului-cadru.
MS menţionează că legislaţia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006.
‘Această prevedere a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE), încă din anii precedenţi. În acest context, s-a decis în urma discuţiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi FMI a acceptat, introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false. Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare’, subliniază MS.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că la discuţia cu FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca începând cu luna martie aceasta să vizeze cazurile externate.
‘În ceea ce priveşte coplata, există o lege şi ea ar fi trebuit ca de anul trecut să se aplice. În urma discuţiilor cu FMI am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc, numai acolo, o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem’, a afirmat Nicolăescu, la Palatul Parlamentului.
Nicolăescu a subliniat că valoarea coplăţii va fi ‘simbolică, modică’, dar nu a precizat care va fi aceasta.
‘Noi intenţionăm să o punem în contractul-cadru pe anul 2013. Contractul-cadru intră, după cum ştiţi, în vigoare la 1 martie, cel puţin după Legea bugetului, şi aşa va scrie şi în scrisoarea cu FMI, că la sfârşitul anului 2013 vom face o evaluare şi în funcţie de această evaluare vom vedea cum vom merge mai departe, mai puţin, mai mult sau deloc’, a mai spus Nicolăescu.