Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată de Societatea Română de Pediatrie

Societatea Română de Pediatrie marchează luni, în cadrul campaniei ‘Să protejăm împreună copilăria’, Ziua Mondială a Pneumoniei, cu scopul de a atrage atenţia asupra acestei boli, care rămâne principala cauză de deces la copiii sub cinci ani, atât la nivel internaţional, cât şi în România.

‘În 2011, 1,3 milioane de copii sub 5 ani au murit în întreaga lume din cauza acestei boli prevenibile şi tratabile. Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenţei ridicate a acestei boli în România. Ţara noastră se află pe primul loc în lume ca rată de decese provocate de pneumonie, în categoria de vârstă 0-5 ani: în anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală prevenibilă. Deşi 99% dintre decesele din cauza pneumoniei se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare, România rămâne pe primul loc ca număr de decese în UE, ţinând cont că are în continuare cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din zonă’, se arată într-un comunicat remis duminică AGERPRES de Societatea Română de Pediatrie.

Totodată, Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea copiilor împotriva pneumococului şi Haemophilus Influenzae tip B (Hib).

‘Bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate şi mortalitate infantilă, iar dintre acestea pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afară de cauzele infecţioase legate de virulenţa microbiană, un rol important îl au reactivitatea scăzută a sugarului şi copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomeraţiile urbane, instituţionalizarea (creşe, grădiniţe) şi disfuncţiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum şi informarea insuficientă a familiilor. De asemenea, un factor important îl reprezintă şi handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia şi malformaţiile’, subliniază dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, citat în comunicat.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea