Reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie ”Cantacuzino’, aprobată marţi în şedinţa de guvern, presupune păstrarea producţiei de vaccinuri în proprietatea statului, a menţionat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a declarat, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Executivului, că memorandumul aprobat constituie un prim pas pentru negocierea şi elaborarea altor acte normative care vor duce la reformarea Institutului.
Documentul aprobat marţi prevede împărţirea Institutului în două componente: una de producţie, care să se asocieze în parteneriat cu Antibiotice Iaşi, şi alta care va apărea sub denumirea de ‘Institutul Cantacuzino’ şi va deţine partea de cercetare şi de laboratoare de referinţă.
Imobilele în care funcţionează la momentul actual cele două componente rămân în proprietatea Institutului, fără să fie evacuate sau înstrăinate, a punctat Arafat.
‘Alt aspect vizează păstrarea fabricării şi producţiei de vaccinuri sub autoritatea statului, să prevedem modalitatea prin care să nu se ajungă nici la externalizare, nici la privatizare, astfel încât partea strategică să rămână în autoritatea statului, ca la orice moment apare o situaţie să avem posibilitatea a de fabrica vaccinuri suficiente când avem nevoie de ele, cum s-a întâmplat în situaţia pandemiei porcine’, a spus Arafat.
În perioada următoare se vor purta negocieri cu Antibiotice Iaşi şi se vor face propuneri pentru realizarea prevederilor memorandumului, a precizat el.
Întrebat dacă s-au făcut estimări pentru investiţiile necesare noilor arii de producţie din zona Băneasa, Arafat a răspuns negativ.
‘La momentul actual Institutul mai beneficiază de programe care sunt finanţate de Banca Mondială, care este un partener ce va fi consultat în tot ce vom face. În orice situaţie în care am fi ajuns la o formă de privatizare sau de a pierde controlul statului asupra Institutului, am fi fost obligaţi să restituim fondurile care sunt investite prin finanţare de la Banca Mondială’, a spus Arafat.
El a afirmat că nu este prevăzută deocamdată o reducere a personalului de la ‘Cantacuzino’, dar nu a exclus posibilitatea ca o parte a angajaţilor să ajungă la Institutul de Sănătate Publică.
La remarca presei că sindicatele nu sunt de acord cu reorganizarea Institutului, Arafat a spus că urmează să se poarte negocieri.
‘Chiar dacă sindicatele spun că nu sunt de acord, toate soluţiile, toate posibilităţile de soluţii au fost discutate cu directorii în Consiliul de Administraţie. Soluţia care este identificată acum este cea care poate salva cele trei componente ale Institutului. Dacă cineva ne propune o soluţie mai bună suntem de acord să o discutăm’, a afirmat subsecretarul de stat.
‘Am ajuns cu institutul acolo unde suntem acum din cauza mai multor deficienţe din ultimii 20 de ani. Inclusiv din interior poate că nu s-a dorit ca Institutul să-şi păstreze statutul care i se cuvenea. Acum noi încercăm să păstrăm institutul, să facem ca aceste entităţi să funcţioneze mai departe’, a precizat Arafat.
Potrivit lui Arafat, dacă Institutul nu ar fi reorganizat costurile anumitor vaccinuri ar creşte semnificativ, în plus, ‘Cantacuzino’ nu s-ar putea adapta şi produce vaccinuri în situaţie de necesitate maximă.
‘Capacitatea României de a fabrica este foarte importantă din punct de vedere strategic şi vrem să ne o păstrăm. Pe această cale sper să reuşim să o păstrăm’, a concluzionat Raed Arafat.