Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a declarat marţi că finanţarea programului de transplant trebuie să se facă ca şi până acum, menţionând că există bunăvoinţă pentru a se corecta ordonanţa de urgenţă care prevedea sistarea finanţării din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii.
‘Este una dintre acele situaţii nefericite când o inadvertenţă procedurală din textul unei legi a dus la consecinţe financiare, dar care, din fericire, nu s-au răsfrânt asupra bolnavilor, pentru că programul de transplant s-a desfăşurat în continuare’, a arătat prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul forumului privind finanţarea sistemului de sănătate organizat de Intact Media Group.
Potrivit acestuia, programul de transplant are două componente importante, respectiv donatorii şi legislaţia pentru transplant.
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat necesitatea creşterii numărului de donatori şi a coordonatorilor pentru transplant, referindu-se şi la introducerea unei noi funcţii, a unei persoane-cheie în domeniul donării care să aibă ca sarcină identificarea oricărui potenţial donator.
‘Sunt metode verificate deja în alte ţări ca Spania, Croaţia şi care în timp au adus rezultate. Trebuie avut în vedere şi numărul de proceduri care în cazul transplantului de ficat au crescut de la an la an. Anul trecut s-au făcut 65 de transplanturi, iar anul acesta am ajuns la 63 şi până la sfârşitul anului cu siguranţă vom ajunge la 65. Am încercat să acoperim cât mai mult din lista de aşteptare care a ajuns la 300 de pacienţi. Din cele 63 de transplanturi efectuate, 12-14 sunt cu ficat de la donator aflat în viaţă, ca atare numărul de donatori aflaţi în moarte cerebrală este mai mic’, a detaliat prof. dr. Irinel Popescu.
El a amintit că Societatea Mondială de Transplant şi forurile europene au început recent o monitorizare la nivel internaţional privind creşterea numărului donatorilor care vor salva mai multe vieţi şi în acelaşi timp se asigură calitatea necesară a organelor.