Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională ‘Adicţia – abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale’, că dependenţa de droguri, alcool sau fumat reprezintă o problemă majoră care afectează în special tinerii şi de aceea este necesară prevenţia, ‘chiar dacă iniţial poate să însemne o investiţie’.
‘Problema adicţiei este o problemă majoră în orice ţară pentru că ea atacă mai ales tineretul. Când vorbim de adicţie nu m-aş opri numai la droguri, nici la etnobotanice, vorbim de alcool, de fumat, despre care multă lume zice că e discutabilă treaba asta, dar totuşi este o realitate. Alcoolul afectează foarte mulţi tineri şi există politici de vânzare care putem să spunem că îl promovează sub ochii noştri, chiar dacă avem limită de vârstă la 18 ani. Asta este una din problemele majore care poate să creeze adicţia la tineri. (…) Aşa că cea mai bună soluţie pentru toate rămâne prevenirea. Să prevenim, chiar dacă iniţial poate să însemne o investiţie. Este mult mai ieftin decât să tratăm’, a spus Raed Arafat.
El a atras atenţia că în cazul dependenţei de droguri, mai ales prin injectare, există pericolul transmiterii mult mai uşor a unor boli grave precum hepatita sau virusul HIV.
‘Trebuie să recunoaştem fenomenul, că el există şi să facem limitarea efectului acestuia. Aici intră programele de schimb de ace, programele de schimb de seringi şi aşa mai departe, care într-adevăr au un impact în limitarea efectului asupra sănătăţii publice şi asupra răspândirii infecţiilor în societate’, a precizat Arafat.
Subsecretarul de stat a subliniat faptul că Ministerul Sănătăţii este gata să sprijine atât prevenirea, cât şi tratarea persoanelor care au nevoie de reabilitare în centrele de asistenţă integrată a adicţiilor.
În prezent, peste 200 de persoane primesc asistenţă din punct de vedere medical, psihologic şi social în centrele de adicţie pe care Agenţia Naţională Antidrog le are în subordine.
Numai la Centrul Obregia sunt aproximativ 86 de pacienţi care urmează un tratament pentru a scăpa de dependenţa de droguri.
La nivel naţional, ANA deţine 74 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, dintre care cinci sunt destinate asistenţei integrate în adicţie. În Bucureşti sunt trei astfel de centre unde dependenţii de droguri se pot trata.
Conferinţa ‘Adicţia – abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale’ este organizată de Centrul de evaluare şi tratament al toxidependenţelor pentru tineri ‘Sfântul Stelian’, în parteneriat cu Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională Antidrog.