Discutii cu manageri de spitale privind proiectul legii Sanatatii

La Ministerul Sănătăţii au continuat joi întâlnirile pe tema proiectului legii Sănătăţii, la discuţii venind şi manageri de spitale, care au declarat, în cea mai mare parte, că legea este bine-venită, necesară, dar comportă şi îmbunătăţiri.
Dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar, a afirmat că legea este extrem de permisivă, cu multiple abordări. ‘E sigur că fiecare director de spital îşi va spune un punct de vedere personal. Eu sunt convins că legile secundare, adică legile care vor apărea, ordinele de ministru care vor completa legea – şi nu numai Ministerul Sănătăţii, ci şi Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii – toate vor asigura o continuitate’, a spus dr. Cârstoiu.

Potrivit acestuia, prin noua lege există oportunitatea ca spitalele să se organizeze aşa cum trebuie. ‘Este foarte bine, spitalul este o instituţie publică care trebuie să fie deschisă către cetăţean şi legea actuală este cam rigidă. Ceea ce se propune acum permite o organizare unilaterală din partea spitalului, în perspectiva optimizării acestora’, a explicat Cârstoiu.

Pe de altă parte, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, a susţinut că asigurările de malpraxis trebuie să nu mai fie obligatorii, în condiţiile în care companiile de profil nu le asigură nimic medicilor şi asistenţilor. ‘Este cea mai mare şarlatanie aceste asigurări. Ei încasează bani şi nu dau nicio despăgubire’, a afirmat Pop, care a adăugat 15 societăţi agreate de CNAS s-ar desfiinţa dacă medicii nu ar mai plăti aceste asigurări de malpraxis.

Potrivit Monicăi Pop, aceste asigurări nu protejează medicii şi constituie unul din motivele pentru care aceştia pleacă din ţară. De pildă, transplantul nu este asigurat, a completat ea.

Dr. Narcis Copcă de la Spitalul ‘Sf.Maria’ a salutat noul proiect de lege, spunând că este vorba despre o lege liberală, care introduce managementul privat, şi nu una politică.

‘Legea introduce conceptul de privatizare, concurenţa, competitivitate în spitale. O aştept din 1998. Sunt multe lucruri importante introduse în lege privind spitalele şi CNAS. Vom face propuneri şi le vom transmite în următoarele 10 zile – două săptămâni’, a spus dr.Copcă.

El a adăugat că noul act normativ permite o politică de personal aşa cum trebuie, pe criterii de performanţă.

Managerul Spitalului ‘Sf.Ioan’, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a declarat, la rândul său, că a fost o discuţie informală, iar proiectului de lege îi vor fi aduse îmbunătăţiri.

‘Am susţinut privatizarea încă din 1998, sunt lucruri bune în această lege. Nu trebuie analizată din punct de vedere politic, ci din punct de vedere al importanţei sale pentru corpul medical şi pentru populaţie’, a subliniat dr. Ciocâlteu.

El a accentuat asupra necesităţii ca personalul medical să fie mai bine plătit, iar dacă se fac societăţi comerciale acest lucru se va putea face.

Ciocâlteu a admis că, probabil, vor fi întâmpinate şi greutăţi, pentru că nu se ştie dacă oamenii sunt pregătiţi, iar sunt mulţi care nu vor o astfel de lege.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, la întâlnire s-a convenit că noile propuneri legislative vin într-un moment în care unităţile sanitare au nevoie de autonomie, în special în ceea ce priveşte situaţia financiară.

‘Managerii de spitale au avut şi propuneri concrete privind drepturile personalului medical şi asigurările de malpraxis. În următoarea perioadă fiecare manager va înainta la minister propuneri privind textul de lege şi va participa la elaborarea legislaţiei secundare’, a precizat sursa citată.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea