Criza generată de apariția coronavirusului în China anticipează un impact major asupra economiei naționale, ceea ce, cu siguranță va afecta poziția Chinei ca jucător în economia globală. De altfel, de la acest scenariu pornesc și numeroase teorii ale conspirației. Dimensiunile crizei nu pot fi încă anticipate așa că analiștii de politică externă consideră prematură discuția referitoare la costurile crizei.
Prezent în platoul Medika TV, analistul Iulian Chifu, președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor, a subliniat că pentru economia Chinei, criza vine într-un moment extrem de nefavorabil: ”Ceea ce știm este cât a costat SARS în 2003-2004. O căderere economică de 2 %, dar calculată la o creștere de 11 %. Pentru China, 2 % din PIB este mult, dar a revenit un an mai târziu. A costat 40 de miliarde de dolari, 89-92% plătiți de China, restul de Taiwan. Atunci singurele manifestații anulate au fost cele de 1 mai.
Dar acum suntem pe o altă curbă. China are o creștere de doar 6 % dezvoltare economică, e cea mai mică creștere înregistrată de China, în general tot ce este sub 8% este problematic pentru China, nu acoperă creșterea demografică. Avem acum de-a face cu o Chină care nu mai este atât e solidă economic, având probleme cu datoriile suverane.
E un context economic cu o Chină care este în război economic cu SUA, într-un context în care a încheiat un acord economic cu SUA prin care s-a angajat să cheltuiască 250 de miliarde de dolari sub forma bunurilor cumpărate din America, din care 40 -50 de miliarde de la nivelul agriculturii americane. Aceste sume ar fi urmat să acopere deficitul comercial SUA –China. Evident și UE s-a simțit vizată pentru că acest acord înseamnă că China va fi mai puțin înclinată să importe din țările Uniunii.”