Institutul Național de Boli Infecțioase a primit kit-urile care pot fi folosite pentru diagnosticarea rapidă a infecțiilor cu coronavirus. Acestea vor fi utilizate în cazul suspiciunilor ulterioare. Până acum, deși au existat mai multe suspiciuni, nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu coronavirus.
Joi, la ultima reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, a avut loc o nouă evaluare a situației de la nivel mondial. Numărul cazurilor de infecții cu coronavirus confirmate este în creștere deoarece a crescut și capacitatea de diagnosticare, dar îmbucurător este că mortalitatea a scăzut sub 2%.
Specialiștii din comitetul interministerial din România au decis să mențină aceleași măsuri stabilite aeroporturi, cât și pentru unitățile medicale sanitare desemnate pentru preluarea și tratarea eventualelor cazuri.
În perioada următoare, medicii de la spitalele din Cluj, Iași și Timișoara, desemnate să preia eventualele suspiciuni, vor fi instruiți de specialiștii din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” pentru un diagnostic corect al infecției cu coronavirus.
Ieri, OMS a declarat stare de urgență mondială din cauza coronavirusului și a cerut tuturor statelor lumii să ia măsuri pentru a evita ca persoanele infectate cu coronavirus să ajungă în noi țări, fără să fie depistate și să producă îmbolnăviri.