Cancerul de plămâni are, la nivel global, o rată mai mare de deces decât oricare altă formă de cancer și 80-90 la sută din cazuri au drept cauză fumatul. O descoperire recentă a oamenilor de știință arată că plămânii au o capacitată aproape ”magică” de a se reface, prin repararea mutațiilor care generează cancerul, dar numai în condițiile în care subiectul renunță la fumat. Mult timp, aceste mutații au fost considerate ireparabile, chiar și în cazul în care se elimina cauza, respectiv fumatul.
Aceste ultime cercetări, derulate de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie și Japonia, al căror rezultat a fost publicat de revista Nature, arată că celulele care rămân sănătoase, au capacitatea de a genera refacerea plămânului. Acest efect a fost observat inclusiv la fumătorii înrăiți care au renunțat la viciu după 40 de ani de fumat.
Substanțele chimice din fumul de țigară produc mutații în ADN-ul celulelor pulmonare care încep să se transforme când apr afecțiunile maligne. Responsabile de această transformare sunt mii de substanțe din fumul inhalat. Cercetarea a urmărit inclusiv ce s-a întâmplat în plămânii unui fumător înainte de apariția cancerului. Majoritatea celulelor prelevate din căile respiratorii au suferit până la 10 000 de modificări genetice, iar aceste modificări au devenit adevărate bombe cu ceas progresând spre cancer.
Încurajatoare în cadrul cercetării, a fost observația că o mică parte din celule au rămas nemodificate. Cum au evitat modificarea genetică nu este clar, dar cercetătorii au arătat că aceste celule sunt protejate ca într-un buncăr de apărare nucleară. Aunci când subiecții care au fost observați în cadrul sudiului, au renunțat la fumat, celulele sănătoase s-au înmulțit și au început să vindece plămânii afectați de cancer. Asfel, pacienții care au renunțat la fumat au ajuns să aibă 40 % din cellule la fel de sănătoase precum cele din plămânul unui nefumător.
Cercetătorii nu au stabilit în ce proporție sunt plâmânii recuperați, după un asemena proces. Cert este că rezultatul studiului repezintă o uriașă motivație pentru renunțarea la fumat. Studiul a demonstrat că oamenii își reduc riscul de cancer pulmonar chiar de a doua zi după ce se lasă de fumat. Se bănuiește că acest lucru se datorează faptului că încetează procesul de producere a mutațiilor resonsabile de deteriorarea celulelor.
În Marea Britanie, în fiecare an, există aproximativ 47.000 de cazuri de cancer pulmonar. Aproape trei sferturi dintre ele sunt cauzate de fumat.