Scorțișoara – condimentul minune

Presarata pe diverse deserturi, in cafea sau in vinul fiert, scortisoara ofera o aroma divina. Putini stiu insa ca acest condiment este si un adevarat medicament natural. Protejeaza impotriva racelilor, tine infectiile la distanta si stimuleaza memoria. In plus, persoanele cu diabet pot folosi fara rezerve acest condiment special.

 Scorțișoara este un condiment obținut din ramuri de copac sălbatic și datează de peste 4.000 de ani, de pe vremea Egiptului Antic. Încă de atunci era considerată un condiment valoros și rar, de aceea era vândut la prețuri mari sau era dăruit zeilor ca semn al recunoștinței. De asemenea, indienii considerau scorțișoara un leac universal și un afrodisiac, dar și un energizant și fortifiant al sistemului circulator. In tratamentele traditionale Ayurvedice, din cultura veche indiană, scorțișoara era deseori folosită pentru tratarea diabetului.

 Scortisoara este obtinuta din partea interioara a unor copaci vesnic verzi, din soiul Cinnamomum. Scoarta este razuita si apoi este pusa la soare sa se usuce, in timp ce se rasuceste si formeaza acele betisoare de scortisoara pe care le gasim in comert. De asemenea, mai poate fi gasita si sub forma de pudra, obtinuta prin macinarea betisoarelor.

Scortisoara nu numai că ne încântă papilele, dar are si un rol important în sănătatea noastră. Virtuţile sale sunt lăudate atât în lupta împotriva diabetului, cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim sau pur şi simplu în banalele stări gripale. Numeroase studii facute in laboratoarele unor universitati de prestigiu arata că scortisoara conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Ea conţine substanțe care echilibrează glicemia, stimulând insulina şi astfel joacă un rol în prevenirea diabetului. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei după masă la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudră pe zi timp de cel puţin o lună. Este, deci, recomandată diabeticilor şi pot folosi fără rezerve acest condiment milenar.

 Un alt studiu făcut recent de cercetatorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, arată că persoanele care au mestecat guma cu aroma de scortisoara au avut rezultate mai bune la testele de memorie decat cei care au mestecat guma cu alta aroma sau nu au folosit deloc guma. Asa că, pe lângă gustul bun și respirația proaspătă, guma cu scorțișoară vă stimulează și memoria.

 Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează și funcţionarea sistemului imunitar. Ajută cu succes la înlăturarea frisoanelor, iar combinata cu miere de albine, e un aliat pretios in lupta cu raceala si gripa. De asemenea, uleiul esential de scortisoară are efect asupra a 99% dintre microbi, fiind eficient chiar şi asupra celor rezistenti la antibiotice. Este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei. O picătură din ulei de scortisoara, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid. Câteva picaturi pot fi folosite în difuzorul de uleiuri esenţiale pentru a parfuma şi purifica încăperea .

Ca sa beneficiem din plin de proprietatile si beneficiile scortisoarei, aceasta trebuie sa fie consumata cat mai proaspata. De aceea trebuie pastrata intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc uscat si ferit de lumina. In aceste conditii, betisoarele de scortisoara isi pastreaza aroma pentru cel mult un an, iar daca e macinată, trebui econsumată în cel mult 6 luni.

Așadar, scortisoara este un condiment ideal in orice sezon, indiferent ca o folosim pentru gatit sau ca ingredient pentru produse cosmetice si aliat in curele de slabire.

Categorii: Vademecum
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea