Un proiect de lege care reglementează marketingul înlocuitorilor laptelui matern și promovarea lăptării a fost lansat de Ministerul Sănătății. Potrivit documentului, vor fi interzise publicitatea la lapte praf, alimente destinate sugarilor de până la 6 luni, fortifianți, biberoane sau suzete, iar orice campanie privind alăptarea sau nutriția bebelușilor va trebui avizată de Ministerul Sănătății. Prevederile au fost formulate la cererea Comisiei Europene, care consideră că actul normativ actual nu respectă normele europene. Noua lege ar urma să intre în vigoare de la 11 mai 2020, dată la care actuala lege se abrogă.
Actul normativ aflat în transparență decizională prevede că vor fi interzise plasarea, reclama și orice altă formă de promovare a următoarelor produse:
- a) înlocuitorii laptelui matern, destinaţi alimentaţiei sugarilor;
- b) orice aliment lichid, semisolid sau solid destinat nutriţiei sugarilor în primele 6 luni de viaţă sau fortifianţi ai laptelui matern;
- c) biberoane, tetine.
„Este interzis operatorilor din sectorul alimentar să realizeze activităţi de reclamă a produselor vizate la punctele sau structurile de vânzare, precum şi orice acţiuni de promovare a produselor vizate la nivelul comerţului cu amănuntul sau alte activităţi cu privire la oferte speciale, cupoane de reducere, loterii publicitare, vânzări speciale, vânzări cuplate, premii, cadouri, pachete promoţionale, etalări speciale la vânzare, distribuire de mostre sau orice alte practici asemănătoarel; Este interzisă realizarea de activităţi de reclamă şi orice alte acţiuni de promovare a produselor vizate atât de către vânzători direcţi, cât şi cu ocazia vânzării la distanţă a produselor”, scrie în proiectul de lege.
Proiectul de lege prevede că nerespectarea prevederilor menționate mai sus se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei (în cazul faptelor săvârşite de către persoanele fizice) și cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei (în cazul faptelor săvârşite de persoane juridice).