Un proiect-pilot pentru semnalizarea medicamentelor care lipsesc din farmacii și spitale a fost inițiat de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente. Acesta presupune înființarea unei linii rapide de sesizări printr-un formular online, disponibil non-stop. În formular trebuie menționată zona rezidențială, medicamentul căutat și un număr de telefon la care poate fi găsit cel care depune sesizarea. Odată confirmată lipsa medicamentului, asociația poate demara procedurile de export paralel.
”Conform datelor ANMDMR, 723 de medicamente au fost notificate cu discontinuități temporare sau permanente începand cu iunie 2016, dintre care 498 din motive comerciale și 185 din motive de fabricație, nici unul dintre acestea nefiind discontinuu din motive de siguranță, respectiv farmacovigilență sau export paralel. În perioada 2016-2019, 129 de medicamente au fost retrase definitiv de pe piața românească, pentru 83 medicamente temporar deficitare a fost reluată comercializarea în 2019, iar pentru 41 dintre acestea este estimată o reluare a comercializării în 2020 și 2021, cu posibilitatea prelungirii discontinuității. Perioadele de discontinuitate temporară variază în acest interval între 2 luni și 3 ani, fără a exista informații referitoare la asigurarea unor stocuri suficiente pe aceste perioade”, transmite ADEM.
De altfel, Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente susţine că interzicerea temporară a exportului paralel de citostatice și imunosupresoare, Ministerul Sănătăţii încalcă principiile Pieţei Unice şi legislația europeană. Reprezentanții ONG-ului spun că, în cazul în care ar fi existat discontinuităţi care să pună în pericol sănătatea publică, autorităţile ar fi trebuit să emită o Alertă naţională privind scăderea stocurilor de medicamente sub un nivel minim acceptat şi, implicit, o „listă temporară sub observaţie” cu produsele interzise temporar de la export, care nu se menţine decât cel mult 14 zile până la restabilirea stocurilor. Restricţionarea comerţului intracomunitar fără o analiză detaliată bazată pe date concrete şi fără a se preciza în niciun fel care sunt motivele scăderii sau epuizării acestor stocuri de medicamente nu face parte dintre recomandările Comisiei Europene şi nici dintre prevederile Tratatului de funcţionare al UE privind libera circulaţie.