În perioada 13-15 iunie 2019, Asociația de Podiatrie organizează la București conferința-dezbatere „Provocările și perspectivele implementării profesiei de podiatru în România”, în cadrul celui de-al treilea Congres Național de Podiatrie cu participare internațională.
Evenimentul aduce în prim-plan exemple de bune practici în dezvoltarea de programe educaționale în domeniul podiatriei de la nivel european, din partea partenerilor internaționali și perspectivele de dezvoltare a podiatriei în relație cu sistemul de îngrijiri medicale.
Potrivit organizatorilor, în prezent sunt căutate soluții pentru introducerea în unitățile de învățământ medical superior a unor programe de educație în podiatrie, de tip masterat – care să poată fi accesate de către medici, asistenți medicali licențiați, balneofiziokinetoterapeuți – iar ulterior a unui program de licență în podiatrie (prin înființarea unei Facultăți de Podiatrie), care să poată fi accesat de absolvenții de liceu.
Asociația de Podiatrie susține și înființarea unei Facultăți de Podiatrie, care să ofere programe de licență în acest domeniu pentru absolvenții de liceu, cum se întâmplă în țări precum Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda sau Spania.
„Introducerea unor programe de studiu dedicate formării de podiatri ar trebui să fie abordată ca o prioritate în relație cu sistemul de îngrijiri medicale, în contextul în care asigurarea unei îngrijiri specializate a persoanelor cu afecțiuni ale piciorului în general și a celor cu picior diabetic, în particular, înseamnă un impact pozitiv asupra calității vieții acestora, dar și din punctul de vedere al costurilor generate sistemului de sănătate. Integrarea podiatrilor în centrul activităților de asistență medicală pentru persoanele cu afecțiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului și consecințelor bolilor de durată, prevenirea și întârzierea deteriorării produse de afecțiunile cronice, menținerea pacienților în stare activă și în câmpul muncii, reducerea nevoii de intervenție secundară, chirurgicală sau farmacologică, reducerea internărilor și a trimiterilor pentru spitalizare nenecesare și, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generaliști și echipele de asistență medicală primară”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.
Asociația de Podiatrie continuă demersurile pentru implementarea și dezvoltarea domeniului podiatriei în România, după ce la finalul anului 2018 ocupația de podiatru a fost recunoscută oficial în țara noastră prin includerea în COR – Clasificarea Ocupațiilor din România.
Următoarea etapă în această direcție o reprezintă sprijinirea introducerii unor programe de studiu care să permită formarea de specialiști în podiatrie.
Podiatrul este acel profesionist, cu educație medicală, specializat în aspectele legate de structura, funcția și sănătatea piciorului și a membrului inferior. Podiatrii sunt cadre medicale înalt specializate, instruite în mod specific pentru a diagnostica, trata, reabilita și preveni bolile și complicațiile care afectează picioarele, gleznele și membrele inferioare în general. Podiatrii previn și gestionează afecțiunile piciorului, oferă soluții pentru calmarea durerii, tratează infecțiile și gestionează deformațiile piciorului.
Podiatria are o importanță fundamentală, atat în relație cu managementul afecțiunilor piciorului asociate complicațiilor diabetului zaharat, dar și prin faptul că este conexă și altor specialități medicale, cum ar fi reumatologia, medicina sportivă, dermatologia, chirurgia vasculară, ortopedia.
Categoriile de pacienți care ar putea beneficia în mod particular de îngrijirea specializată din partea unui podiatru includ persoanele cu diabet, pacienții cu boli musculoscheletale care implică afectarea piciorului, copiii, persoanele în vârstă, sportivii, persoanele cu dizabilitate de învățare, persoanele cu dizabilități fizice și pacienții cu picior diabetic sau vasculopatii cu etiologii diverse, a căror stare de sănătate pune în pericol viabilitatea membrului inferior (prezintă risc de amputații).