Vinetele – legumele care țin bolile la distanță

Vă vine sau nu să credeți, vinetele se numără printre cele mai sănătoase alimente din lume. Nelipsite din zacuscă sau folosite în salate sau în alte rețete, vinetele sunt o bogată sursă de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, ele sunt sărace în grăsimi, așa că pot fi incluse fără probleme în diete și în cure de slăbire.

Se crede că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice. Chinezii sunt cei care au început să le cultive pe scară largă și de aici s-au răspândit apoi în întreaga lume. În Europa, vinetele au fost ajuns pentru prima oară în Evul Mediu, fiind aduse de către maurii din nordul Africii. Datorită gustul lor amărui, aceste legume au fost ignorate la început de europeni, convinși că ele provoacă nebunia, lepra și cancerul. Abia mai târziu s-au descoperit efectele benefice pe care le au asupra organismului și de atunci vinetele sunt nelipsite din farfurie.
Pe lângă faptul că sunt foarte hrănitoare, vinetele conțin foarte multă apă. De aceea ele sunt considerate un bun diuretic, ce ajută la detoxifierea organismului. Nutriționiștii recomandă să le consumăm regulat mai ales vara, atât pe grătar, sub formă de rondele prăjite, cât și în salate fără maioneză. De asemenea, în curele de detoxifiere putem bea un ceai de vânătă, preparat din câteva cubulețe lăsate la infuzat. Aceste legume combat retenția de apă și ajută la eliminarea lichidelor din corp, fiind excelente în curele de slăbire. Astfel, dacă vreți să dați jos câteva kilograme, nu ezitați să adăugați vinetele în dietă.

Vinetele conțin nasunin, un fitonutrient care protejează celulele creierului de radicalii liberi. Iar datorită vitaminei K și a bioflavonoidelor, ele întăresc vasele de sânge și îndepărtează eventualele cheaguri de sânge. În acest fel vinetele reduc semnificativ riscul de infarct și de accidente vasculare cerebrale și reprezintă un ajutor de nădejde în combaterea aterosclerozei. De asemenea, aceste legume sunt o sursă excelentă de vitamina B, substanță care ne ajută să facem mai bine față stresului și care ne conferă o stare psihică mai bună. De aceea, o cură cu vinete ne scapă de insomnii și ține la distanță stările de nervozitate. Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a ține sub control diabetul, iar studiile recente au confirmat acest lucru. O porție de vinete conține numai câteva grame de zahăr, dar este bogată în fibre și în carbohidrați solubili. Aceștia ajută organismul să combată diabetul zaharat de tip 2, o boală tot mai răspândită în zilele noastre. Tot datorită conținutului mare de fibre, vinetele mențin sănătatea tractului digestiv și ne scapă de balonare sau constipație. De asemenea, ele împiedică apariția cancerului de colon și a altor
boli asociate acestuia. Vinetele conțin și acid clorogenic, adică unul dintre cei mai puternici antioxidanți de pe planetă. Acesta întărește sistemul imunitar și protejează organismul împotriva infecțiilor bacteriene și virale și previne apariția cancerului. Tot efecte anticancerigene au și polifenolii și antocianilele din vinete, substanțe care apără celulele corpului de efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, ele previn creșterea tumorilor și răspândirea celulelor canceroase.

Categorii: Actualitate
Tags: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea