Energie pură obținută din fructe. De ce sunt bune citricele

Organismul devine mai puternic atunci cand isi culege vitaminele si mineralele din fructe. Iar cele mai populare in sezonul rece sunt citricele. Nutritionistii spun ca un fruct proaspat pe zi tine la distanta infectiile, afectiunile cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. In plus, nutritientii sunt absorbiti mult mai usor in organism si tranformati in energie pura.

Citricele sunt recunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C. Numai câteva portocale ori clementine asigură aproape întreaga doză zilnică recomandată de vitamina C, substanță cu puternice proprietăți antioxidante. Ea reduce acțiunea și numărul radicalilor liberi din corp și astfel menține sănătatea țesuturilor și a organelor, prevenind în același timp apariția cancerului. Studiile au demonstrat că vitamina C sporește funcțiile cognitive, în special la bătrâni și copii, și combate osteoporoza, prin menținerea sănătății osoase. În cazul anemiilor, acidul ascorbic ajută la fixarea fierului în organism, de aceea citricele sunt recomandate femeilor gravide și copiilor aflați în creștere. De asemenea, citricele stimulează și susține sistemul imunitar, ajutându-l să lupte cu bacteriile și virusurile, în special în perioadele de stres prelungit, când imunitatea scade și există riscul apariției unor infecții. Nu în ultimul rând, aceste fructe sunt folosite cu succes în tratamentul unor afecțiuni precum diabetul, paradontoza ori hipertensiunea arterială.

Nutriționiștii recomandă consumul a cel puțin 25 de grame de fibre pe zi, iar citricele ajută la atingerea acestui obiectiv. O singură portocală conține peste 2 grame de fibre, în timp ce o mandarină are peste 1,6 grame de fibre. Mai important este însă faptul că aproape două treimi din fibrele conținute de citrice sunt solubile, ceea ce înseamnă că ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la reglarea glicemiei. Restul sunt fibre insolubile, însă și acestea au efecte benefice asupra organismului; ele ajută la stimularea digestiei, dau senzația de sațietate și astfel ajută la scăderea în greutate, existând chiar cure de slăbire bazate pe citrice. De asemenea, aceste fructe au un conținut scăzut de zahăr, fiind recomandate și persoanelor care suferă de diabet.

Citricele sunt o sursă excelentă de flavonoide, substanțe cunoscute pentru reacția antioxidantă produsă în organism. Studiile au demonstrat că, de exemplu, antioxidanții extrași din grepfrut ajută la scăderea colesterolului rău și contribuie la reducerea nivelului de trigliceride. De aceea, consumul de citrice ține la distanță bolile cardiovasculare. Aceste fructe sunt și o sursă excelentă de potasiu, care are un rol important în reglarea nivelului de fluide din organism și care, prin reechilibrarea nivelului de minerale, ajută la refacerea mușchilor după un efort intens. Tot potasiul reglează și cantitatea de sare din organism și stimulează eliminarea sodiului. În acest fel, citricele reduc riscul apariției accidentelor vasculare ori a infarctului miocardic.

Nutriționiștii susțin că dieta mediteraneană, bazată pe un consum mare de citrice, este asociată cu un risc scăzut de apariție a diverselor forme de cancer. Acest lucru se datorează faptului că portocalele ori lămâile conțin mai mulți agenți anticancerigeni decât oricare alt aliment. De exemplu, flavonoidele absorb razele ultraviolete, protejează ADN-ul și reduc capacitatea acestuia de a interacționa cu factorii cancerigeni. Astfel, citricele previn apariția mutațiilor la nivel celular și dezvoltarea tumorilor maligne.

Toate citricele au puternice proprietăți antibacteriene și vindecă cu succes acneea, aftele bucale sau anumite eczeme ale pielii. În plus, ele pot fi utilizate ca un sedativ natural, care vă ajută să scăpați de stările de anxietate. Sucul de lămâie, de exemplu, combate oboseala cronică și sprijină organismul să își revină după răceală sau gripă. Nutriționiștii spun că un pahar de suc de lămâie băut dimineața stimulează digestia și, deoarece nu conține foarte multe calorii, este recomandat și celor care țin dietă. De asemenea, sucul de grepfrut previne apariția pietrelor la rinichi, curăță ficatul și ajută la arderea grăsimilor.

Cercetătorii au stabilit că citricele au un efect benefic asupra sistemului nervos, atenuând fluctuațiile stărilor psihice și contribuind la eliminarea stărilor depresive. Acidul folic, cunoscut și ca vitamina B9, stimulează formarea de celule sănătoase și joacă un rol important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos. De asemenea, acidul folic reglează eliberarea serotoninei în organism, adică a acelui hormon responsabil de buna dispoziție. Nu în ultimul rând, citricele ne feresc de bolile de plămâni, printre care astmul ori problemele respiratorii. Cantitatea mare de vitamina C reduce riscul de apariție a astmului și ameliorează respirația grea, cu șuierături.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea