Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea orei. Cum este afectat organismul de trecerea la ora de vară

Eurodeputaţii au votat cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea Europeană în 2021. Un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut, transmite Agerpres.

Conform proiectului de rezoluție, statele membre ale uniunii Europene vor putea decide dacă rămân la ora standard de iarnă sau mențin perment ora de vară. Astfel, ţările europene care decid să menţină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Pe de altă parte, ţările care preferă să rămână la ora standard sau de iarnă îşi vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Statele membre trebuie să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor înainte de aplicarea măsurii până în aprilie 2020, iar apoi să se coordoneze cu executivul comunitar pentru ca deciziile individuale luate să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

România va trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Trecerea la ora de vară ne poate afecta, pe termen scurt, organismul. Cele mai expuse sunt persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii, care ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea. Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Categorii: Știri
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea