Ziua Internațională a Dentiștilor este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Prin sloganul de anul acesta „Spune Aaaa! Acționează acum pentru sănătatea ta orală!” medicii stomatologi doresc sa conștientizeze importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.
Conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea ar putea fi evitate prin programe de prevenţie, detecţie şi tratament. In ciuda marilor progrese în domeniul sănătăţii orale a populaţiei la nivel mondial, problemele privind sănătatea orală rămân în continuare importante în multe comunităţi din întreaga lume , în special în rândul grupurilor defavorizate din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare.
Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară. Sănătatea orală deficitară poate creşte riscurile pentru sănătatea generală. Neglijarea acesteia poate fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului; microorganisme cum ar fi streptococci, Helicobacter pylori, prezente din abundenţă la nivelul cavităţii bucale. În cazul inflamaţiilor, pot ajunge în fluxul sangvin şi pot provoca alte complicatii.
Pierderea completă a dinţilor naturali este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial. Fumatul, dieta nesănătoasă şi consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze ale pierderii complete a dinţilor. Pierderea dinţilor este și consecinţa finală a cariilor dentare şi afecţiunilor gingivale severe (parodontită), condiţii cauzate de expunerea pe tot parcursul vieţii la factorii de risc, comuni de altfel şi pentru alte boli cronice netransmisibile. ,,Absenta unuia sau a mai multor dinți poate avea efecte devastatoare. Un singur dinte lipsă, care nu este inlocuit cu un implant dentar la timp, poate duce la rezorbtii osoase accentuate, permite celorlalti dinti sa migreze iar in final la pierderea acestora. Mai mult o ocluzie dezechilibrata poate duce la afectarea sanatatii articulatiei temporo- mandibulare! Gandeste-te la sanatatea ta! Vino la controale periodice, cat mai dese, la medicul stomatolog! Sanatatea orala este deosebit de importantă!” este indemnul medicului stomatolog Nicu Iuga.