Începând din anul 2006, în fiecare an, în a doua joi a lunii martie se sărbătoreşte la nivel mondial ziua rinichiului, moment în care se promovează diferite teme legate de acest organ vital al corpului uman.
Unul din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și, anual, milioane de oameni mor în urma complicațiilor cauzate de bolile renale. Diagnosticate la timp, bolile cronice de rinichi pot fi tratate, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea. Ziua Mondială a Rinichiului își propune să crească gradul de conștientizare a faptului că boala de rinichi este una frecventă, extrem de periculoasă, dar tratabilă dacă este depistată la timp.
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni la rinichi este litiaza renală, care apare prin formarea la nivelul căilor urinare a unor formațiuni solide denumite calculi. Aceștia pot avea dimensiuni începând de la câțiva milimetri, până la câțiva centimetri și pot migra de-a lungul tractului, afectând eliminarea urinii. Cunoscută popular drept ”pietre la rinichi”, această afecțiune poate deveni extrem de dureroasă în momentul în care aceste pietre se desprind din rinichi, iar din acel moment evoluția trebuie urmărită cu atenție. Una dintre metodele cele mai folosite în tratamentul pietrelor la rinichi este uretroscopia flexibilă.
”Cu ajutorul fibrei laser și a ecografului care evidențiază piatra, putem să spargem piatra în bucățele mici și să o scoatem afară. Ceea ce rezultă în urma spargerii cu laserul sunt fragmente care pot fi extrase cu o sondă specială care are un coșuleț în vârf, care se deschide și se prinde cu acel coșuleț și se scoate afară. Asta înseamnă că pacientul a venit azi, îi facem procedura, iar mâine dimineață poate pleca acasă”, explică medicul urolog Mihai Suciu.
Tot ce trebuie să știți despre cauzele, tratamentul și prevenția litiazei renale aflați din emisiunea Abecedar Medical, difuzată joi, de la ora 16.30, pe Look Medica/Look Plus!
Rinichii sunt organe pereche situate în zona lombară, sub torace, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Rolul acestora este de a curăța sângele, de a elimina subsțantele reziduale, de a filtra lichidele și de a menține echilibrul între sarea și mineralele din organism.