Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, că este necesară separarea activităţii medicilor şi, în general, a personalului medical, din spitalele publice de cea din spitalele private, şi s-ar impune promovarea unei iniţiative legislative în acest sens, pentru ca unităţile spitalele de stat să nu mai fie ”piaţă de selectare a pacienţilor”, cum este în prezent.
”Aportul personalului este inegal, pentru că şi timpul de prestaţie este diferit (…) Diviziunea muncii nu e foarte strictă pe anumite locuri (…) Asistentul cam face munca doctorului, vorbesc de scriptologie, infirmiera a asistentei, din lipsă de timp (…) Marea problemă în sistemul ăsta e lipsa de timp. De ce nu avem timp destul? Pentru că lucrăm în mai multe părţi (…) Tot apar băieţii pe acolo, la microfoane, cu fel de fel de iniţiative legislative, unii se fotografiază cu spitalele, cu ministrul, eu ştiu ce Dumnezeu pe acolo, că-s foarte foarte merituoşi. Vino domnule cu o iniţiativă legislativă, pentru că e posibil să ne permitem. Separă foarte clar activitatea din spitalul public de cel din zona privată. Încurajeaz-o pe cea privată ca să mă concureze, pentru că personalul medical va fi motivat să se poarte frumos, să fie simpatic, empatic, profesionist, zâmbitor ca să-şi menţină pacienţii (…) Spitalele au devenit un fel de piaţă de selectare a pacienţilor. De aici îi luăm şi-i ducem acolo şi de acolo îi aducem şi îi tratăm aici (n.r.- spitalul de stat)”, a spus Rîmbu.
În opinia lui, majorarea ”consistentă” a salariilor ar trebui să aducă un feed-back pozitiv din partea doctorilor, iar atitudinea acestora să fie ”recunoscătoare” faţă de pacientul care a plătit taxe şi impozite prin care i-a finanţat şcolarizarea 25 de ani.
”Noi am aşteptat şi toată lumea aşteaptă un fel de răspuns la acest gest al societăţii prin care ne-au salarizat cel mai bine. Cred că suntem sistemul cel mai bine plătit până acum (…) Suntem plătiţi undeva cam ca în Italia. Şi acuma să fim serioşi, performanţa medicală nu-i chiar comparabilă (…) Trebuie un răspuns pozitiv la aceste creşteri (…) sunt frumoase, sunt consistente. (…) Înţelegem graba unora. Dom’le am învăţat foarte mult, 24-25 de ani, poate sunt într-o cursă de recuperare a nivelului de trai, a standardului de trai. Sunt foarte grăbiţi, dar toate la timpul lor. (…) Mă aplec la unul care e în suferinţă, ăla e posibil, şi cu siguranţă că aşa este, să fi plătit impozite şi taxe pentru a mă ţine pe mine în şcoală 25 de ani. (…) Păi când sunt în faţa lui trebuie să recunoscător îngrjindu-l aşa cum trebuie (…) Facem un sfert de secol de studii şi plecăm în altă parte, că ăia nu-şi permit să finanţeze 25 de ani de învăţământ (…) De ce, dacă avem unde practica şi condiţii?”, a spus Rîmbu.
El a spus că marea majoritate lucrează şi în sistemul medical privat, fără să renunţe la sistemul public.
”Toţi (n.r. – lucrează), nu a renunţat nimeni. Nu renunţă nimeni, pentru că aici te afirmi, într-un spital public”, a spus Rîmbu.
Sursa: AGERPRES