O parte din pacienţi cu HIV/SIDA de la Constanţa nu au tratament: MS precizează că vor fi semnate acordurile-cadru

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA susţine, într-un comunicat de presă, că „o parte” din pacienţii cu HIV/SIDA din Constanţa „au fost nevoiţi să întrerupă” tratamentul antiretroviral din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor.

În replică, Ministerul Sănătăţii precizează că a finalizat licitaţia centralizată şi în această săptămână vor fi semnate acordurile-cadru pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacienţilor cu HIV/SIDA.

Totodată, MS afirmă că a solicitat centrului de la Constanţa să ceară medicamentele lipsă de la alte centre care în acest moment le deţin (ex. Institutul „Matei Balş”) pentru a asigura tratamentul pacienţilor fără întreruperi.

„O parte din pacienţii cu HIV din Constanţa au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul antiretroviral din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, nu poate achiziţiona medicamentele pentru că nu a reuşit să finalizeze procedura legală de achiziţie. (…) La Constanţa sunt aproximativ 1.000 de pacienţi în tratament, câteva zeci sunt deja afectaţi, în următoarele zile numărul lor va creşte. Ministerul Sănătăţii ştie de problemă, nu îi poate ajuta rapid, nefiind un contract de achiziţie pentru medicamente la Constanţa. Se pare că mâine va semna Ministerul Sănătăţii contractul pe procedura de achiziţie naţională pentru tratamentul pacienţilor cu HIV, pe care va putea comanda şi spitalul din Constanţa, dar asta înseamnă încă cel puţin o săptămână de aşteptare până se onorează comanda, dacă distribuitorii de medicamente au marfă în stoc şi o duc repede la Constanţa”, precizează UNOPA în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, niciun alt spital nu poate prelua pacienţii pentru că „sunt pe sfârşite” stocurile proprii de medicamente şi se aşteaptă o suplimentare de buget pentru luna decembrie şi începutul lui 2019.

„Din păcate şi rectificarea bugetară întârzie. Dacă nu vine până la sfârşitul lunii noiembrie, vom avea alte judeţe cu întreruperi de tratament. Soluţia parţială pe care am propus-o doamnei ministru al Sănătăţii a fost ca să suplimenteze acum/azi bugetul de tratament pentru INBI „Matei Balş” din Bucureşti, care ar putea astfel să ajute pacienţii care ar veni de la Constanţa să ridice tratamentul din Bucureşti. Nu ştim dacă va reuşi ministerul să facă asta, depinde de resursele de fonduri pe care le mai are, ministerul fiind primul care aşteaptă rectificarea bugetară zilele astea”, mai afirmă aceeaşi sursă.

Conform MS, centrul de Constanţa nu a finalizat licitaţia pentru achiziţia medicamentelor.

„Dar MS a finalizat licitaţia centralizată şi în această săptămână vor fi semnate acordurile-cadru pentru toate medicamentele necesare tratamentului pacienţilor cu HIV/SIDA. Până atunci, MS a solicitat centrului de la Constanţa să ceară medicamentele lipsă de la alte centre care în acest moment le deţin pentru a asigura tratamentul pacienţilor fără întreruperi. Programul de HIV/SIDA se află în evaluare, aşa cum a solicitat ministrul Sănătăţii, iar la sfârşitul acestei săptămâni va fi realizată o videoconferinţă cu toate centrele de tratament pentru analiza situaţiei şi o reechilibrare a stocurilor de medicamente, astfel încât toţi pacienţii să primească tratament gratuit”, informează Ministerul Sănătăţii.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Actualitate, Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea