Viitorul în medicină înseamnă inovare, medicină personalizată, soluţii eHealth şi sisteme de sănătate sustenabile, a afirmat, sâmbătă, Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, la deschiderea celei de-a II-a ediţii a „Hacking Health 2.0” – hackathon pe teme de sănătate.
„Mă bucur nespus că am creat o tradiţie în a descoperi şi valorifica potenţialul de dezvoltare al ţării noastre în direcţia digitalizării şi vă asigur de întreaga susţinere a preşedintelui României. Ediţia din acest an are o semnificaţie deosebită pentru că 2018, anul Centenarului Marii Uniri, are o însemnătate deosebită pentru noi, românii, este anul în care valorile şi reuşitele trecutului, nu puţine de altfel, se împletesc cu planurile noastre de viitor. Viitorul în medicină înseamnă inovare, medicină personalizată, soluţii eHealth şi sisteme de sănătate sustenabile. Pentru că discutăm despre viitor, profit de ocazie să aduc în discuţie şi momentul preluării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2018, deoarece printre priorităţile pe aria sănătăţii se regăsesc soluţiile eHealth. În sfârşit, actorii principali în acest domeniu al viitorului sunteţi voi, tinerii în ochii cărora am întrezărit şi întrezăresc în continuare de fiecare dată ceea ce poate altora le lipseşte pasiune şi entuziasm”, a spus Păun.
Ea a subliniat că toată lumea doreşte o schimbare a sistemului de sănătate în România.
„Cu toţii ne dorim o schimbare a sistemului de sănătate în România, ne dorim un sistem de sănătate performant, sustenabil, o schimbare a sistemului la care să contribuim şi noi. Proiecte care vizează prevenţia, medicina, telemedicina, medicina personalizată – ne redaţi speranţa că, în final, acest lucru se va întâmpla. Privesc acest hackathon ca pe o oportunitate extraordinară de valorificare a potenţialului uman inestimabil pe care România îl deţine în special în sectorul IT, prin prisma susţinerii financiare. Nu ducem lipsă de idei şi de proiecte, însă, din nefericire, de multe ori aceste idei rămân a acest stadiu”, a adăugat ea.
Ambasadorul Hans Klemm a menţionat că Ambasada Statelor Unite este partener al acestui eveniment, menţionând că scopul este de a asigura prosperitatea ambelor ţări.
„Una dintre priorităţile noastre este să creăm prosperitate, ceea ce presupune investiţii în ţările noastre, dar, de asemenea, implică susţinerea marilor companii americane, cum este Johnson &Johnson, care face o treabă extraordinară aici în România, inclusiv sponsorizarea de evenimente ca acesta. De asemenea, scopul nostru este de îmbunătăţirea prosperităţii ţărilor noastre, inclusiv în sănătate, educaţie, dar şi în antreprenoriat”, a spus Klemm.
El a subliniat că susţine dezvoltarea inovaţiei în România şi că SUA are un parteneriat strategic cu ţara noastră, cu mari beneficii.
Hacking Health Hackathon 2.0 este un hackathon pe teme de sănătate din Europa Centrală şi de Est, care are loc în Bucureşti, în perioada 3-4 noiembrie 2018. Obiectivul proiectului „Hacking Health” este de a genera idei inovatoare şi soluţii practice de software şi tehnologie cu impact asupra stării de sănătate a pacienţilor din România şi plus valoare la nivelul sistemului de sănătate.
Johnson & Johnson Romania, împreună cu Smart Everything Everywhere, creează în acest fel o platformă comună de lucru pentru membrii comunităţii, precum profesionişti şi mentori din domeniul sănătăţii, dezvoltatori şi arhitecţi de software, studenţi, tineri antreprenori din domeniul IT. Participanţi din întreaga ţară îşi împărtăşesc ideile, îşi pun în aplicare cunoştinţele şi experienţele pentru a dezvolta platforme digitale şi educative care să faciliteze un acces îmbunătăţit la servicii medicale, tratamente şi soluţii inovatoare în domeniul sănătăţii.
Parteneri ai proiectului sunt Ambasada Statelor Unite în România şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).
Temele propuse participanţilor sunt: soluţii tehnice digitale care pot contribui la prevenţie şi la progresul medicamentelor inovatoare, în beneficiul pacienţilor, identificarea oportunităţilor pe care digitalizarea le oferă în sistemul de sănătate şi gestionarea şi valorificarea potenţialului pe care Big Data şi Telemedicina le aduc în domeniul sanitar.
La final, participanţii vor prezenta prototipurile construite şi vor fi alese trei echipe câştigătoare, care vor primi 5.000 dolari fiecare din partea companiei Johnson & Johnson Romania pentru a-şi dezvolta soluţiile şi aplicaţiile inovatoare pe parcursul următoarelor luni, precizează organizatorii.
Sursa: AGERPRES