Dr. Şerban Bubenek: Deficitul de personal pentru ATI este imens

Serban-BubenekPrincipala problemă cu care se confruntă medicii ATI din România este faptul că pacienţii ajung în secţii supraaglomerate, cu foarte puţin personal, depăşit de numărul bolnavilor, cu resurse – medicamente şi materiale sanitare – de foarte multe ori limitate, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă transmis miercuri, cu prilejul deschiderii Congresului SRATI de la Sinaia.

Potrivit sursei, în condiţiile unor probleme de viaţă şi de moarte şi ale unor urgenţe care depăşesc posibilităţile multor secţii ATI, medicul trebuie să se ocupe de toţi pacienţii în acelaşi timp şi în mod egal, un deziderat greu de atins în condiţiile menţionate.

‘Din estimarea SRATI, în sistemul public activează mai puţin de 700 de medici anestezişti şi reanimatori, în condiţiile în care un minim decent ar fi de 1.500. În toate marile spitale judeţene se încalcă grosolan legea şi prevederile europene care stipulează că după gardă medicii trebuie să plece acasă. Noi rămânem după garda de 24 de ore încă 12 sau 16 ore, atât cât este nevoie, pentru că altfel nu ar avea cine să meargă în sală cu bolnavii şi cine să se ocupe de ei în terapie intensivă. Deficitul de personal este imens’, a evidenţiat conf. dr. Şerban Bubenek, vicepreşedinte SRATI.

Congresul SRATI se desfăşoară în anul în care medicii ATI au realizat o premieră medicală în România, care a deschis perspective extraordinare în managementul pacienţilor critici, se subliniază în comunicat.

Este vorba de implementarea plămânului artificial ca soluţie de salvare pentru pacienţii care suferă de insuficienţă respiratorie acută, experienţă ce urmează a fi împărtăşită şi dezbătută în cadrul unei sesiuni la Congresul SRATI, susţinută de către prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele SRATI şi preşedintele Congresului.

Temele care vor fi abordate cu prilejul forumului ştiinţific includ şi o sesiune dedicată transplantului de organe şi una dedicată problematicii donării de organe, respectiv identificarea şi menţinerea în condiţii bune a potenţialilor donatori.

De asemenea, Congresul SRATI constituie o oportunitate şi pentru discutarea şi căutarea de soluţii pentru problemele administrative ale secţiilor şi medicilor ATI.

Cu această ocazie, vor avea loc întâlnirea Senatului şi a Adunării Generale a Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă.

Al 39-lea Congres al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă se desfăşoară în perioada 15-19 mai, la Sinaia, cu participarea a 1.200 de specialişti şi tineri profesionişti.

Evenimentul găzduieşte concomitent 4 manifestări ştiinţifice: al 7-lea Congres Româno-Francez de Anestezie şi Terapie Intensivă, al 5-lea Simpozion Româno-Israelian de Actualităţi în Anestezie şi Terapie Intensivă, al 12-lea Congres al Asistenţilor de Anestezie şi Terapie Intensivă şi al 11-lea Congres al Societăţii Române de Sepsis.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea