Aspirina nu este recomandată pacienților care suferă de COVID-19, deoarece nu îmbunătățește șansele de supraviețuire ale acestora, arată un nou studiu realizat de cercetătorii britanici. Aceștia au analizat mai multe tratamente potențiale pentru COVID-19 și au evaluat efectele aspirinei asupra a aproape 15.000 de pacienți internați cu noul coronavirus, scrie Mediafax.
Deoarece medicamentul ajută la reducerea cheagurilor de sânge în alte boli, a fost testat la pacienţii cu COVID-19 care prezintă un risc mai mare de apariţie a problemelor de coagulare. În cadrul studiului, numit Recovery, aproximativ jumătate dintre pacienți au primit 150 mg de aspirină o dată pe zi, iar celorlalţi li s-a acordat îngrijire obişnuită.
„Deşi aspirina a fost asociată cu o mică creştere a probabilităţii de a de a ieşi din spital în viaţă, acest lucru nu pare să fie suficient pentru a justifica utilizarea pe scară largă a acesteia pentru pacienţii spitalizaţi cu COVID-19,” a declarat Peter Horby, coordonator al studiului, profesor de boli infecţioase emergente la Facultatea de Medicină a Universităţii Oxford.
Studiul realizat de Universitatea din Oxford analizează, de asemenea, eficacitatea altor câteva tratamente şi a fost primul care a arătat că dexametazona, steroid disponibil pe scară largă, ar putea salva vieţile persoanelor grav bolnave de COVID-19.
Potrivit studiului, pentru fiecare 1.000 de pacienţi trataţi cu aspirină, cu şase mai mult decât cei din grupul de control au prezentat un episod hemoragic major şi aproximativ cu şase pacienţi mai puţin au prezentat un eveniment de coagulare, a precizat Universitatea Oxford.
Studiul Recovery a arătat, de asemenea, că tratamentul antiinflamator tocilizumab a redus semnificativ decesele, dar nu a găsit niciun beneficiu pentru pacienţii cu COVID-19 trataţi cu azitromicina şi hidroxiclorochina.