Persoanele indecise în privința vaccinării împotriva COVID-19 pot fi convinse să se imunizeze în special de către medicii de familie sau de rude, arată un studiu realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF), citat de Mediafax.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie, SNMF a lansat un chestionar pentru a identifica aspecte legate de atitudinea pacienților cu privire la vaccinarea anti-COVID. Pacienții care s-au vaccinat între 19 și 31 mai au completat 1.106 chestionare.
Potrivit rezultatelor studiului, 70% dintre pacienți au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7 % consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers.
La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.
Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).
Schimbarea atitudinii celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%) și prin intermediul familiei și anturajului (42,1%).
Concluzia studiului este că pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea. Reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală.