Oamenii de știință au efectuat un nou studiu cu privire la persoanele declarate vindecate de COVID-19. Concluziile lor sunt îngrijorătoare: 4 din 5 pacienți vindecați încă mai acuzau unele simptome, chiar și la două luni de la externare.
Studiul a fost realizat pe 143 de pacienți din Italia, internați cu COVID-19 și care au supraviețuit bolii. Dintre aceștia, 28 au fost în stare gravă, având nevoie de ventilație mecanică ori fiind intubați. Toți pacienții au fost externați după ce mai multe teste de coronavirus le-au ieșit negative.
Pacienții au fost evaluați din nou, la două luni de la apariția primelor simptome de COVID-19. Niciunul nu a mai făcut febră sau nu a mai avut simptomele acute ale bolii, dar mai mult de jumătate dintre ei au spus că resimt o oboseală, iar 43 la sută au spus că au în continuare dificultăți în respirație. Aproape o treime dintre acești supraviețuitori au acuzat dureri de articulații și 22 la sută dureri toracale.
Numai 13 la sută dintre pacienți au declarat că după două luni nu mai au niciun fel de probleme, în timp ce jumătate dintre subiecți au acuzat cel puțin trei sau chiar mai multe simptome de COVID-19.
În cadrul studiului, pacienților li s-au pus și mai multe întrebări în legătură cu calitatea vieții lor, iar 44 la sută dintre ei au spus că s-a înrăutățit.
În aceste condiții, medicii cer să se facă mai multe studii cu privire la efectele atât acute, cât și cronice ale virusului.