Specialiștii în Oncologie: România are nevoie de un Plan Național de Control al Cancerului

Peste 11.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar. Mai grav este faptul că cei mai mulți dintre ei ajung la medic abia când boala este în stadii avansate. În aceste condiții, diagnosticarea precoce și reducerea timpilor de așteptare până la inițierea tratamentului sunt esențiale pentru îmbunătățirea ratelor de supraviețuire. 

Acestea au fost cele mai dezbătute aspecte în cadrul unei conferințe online dedicate cancerului pulmonar, organizată de Centrul pentru Inovație în Medicină și MSD România. De altfel acestea sunt și două dintre cele mai importante concluzii reliefate de studiul efectuat de The Economist Intelligence Unit (EIU) pe tema politicilor publice legate de cancerul pulmonar în 27 de țări europene.

În ceea ce privește managementul optim al cancerului pulmonar, România trebuie să acționeze rapid în direcția implementării unui Plan Național de Control al Cancerului, a unui ghid de tratament care să includă un traseu clar al pacientului, de la medicul de familie către un consult de specialitate, cu intervale de timp și indicatori de calitate, facilitând astfel accesul rapid la o echipa multidisciplinară de medici specialiști, precum și să asigure o finanțare corectă și sustenabilă a îngrijirii pacienților cu cancer pulmonar. 

„Rata de supraviețuire în cancerul pulmonar în România este mult mai mică decât în alte țări din varii motive și bariere, ce se găsesc de la diagnostic până la momentul de inițiere a tratamentului. Astfel, rămâne o prioritate strategică pentru țara noastră să avem un plan de cancer și de control al cancerului, funcțional și de un ghid de tratament, ce include fiecare etapă pe care trebuie să o urmeze pacientul de la screening până la tratament și îngrijire paliativă să fie aliniat cu ghidurile europene. Există țări precum Austria, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie care au în cadrul ghidului de tratament inclusiv teste privind diagnosticul rapid și posibilitatea de a testa pacientul atunci când există o suspiciune prin screening atât radiologic, cât și prin screening imagistic computerizat. De asemenea, în acest ghid trebuie să avem în vedere și îngrijirea secundară și terțiară a pacientului”, a declarat spune Dana-Lucia Stănculeanu,  președintele Comitetului Director al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România. 

Cancerul pulmonar reprezintă o problemă importantă de sănătate publică în România cu o creștere continuă a incidenței și a mortalității. Ghidurile europene reprezintă standardul de tratament în acest moment. 

„Noi am sugerat ca aceste ghiduri să fie constant traduse și să fie considerate ghiduri naționale.  Ghidul trebuie să rămână ghid, nu trebuie să apară în monitorul oficial pentru că nu este lege. De asemenea, programul național de cancer este funcțional însă este foarte birocratic- perioada pandemiei ne-a mai ușurat munca birocratică și am dori ca această situație să rămână și după ce trece primul val al noului coronavirus. Pe de altă parte, noile medicamente sunt disponibile odată ce au fost autorizate de EMA și în România, rambursarea vine încă destul de târziu, dar procesul este în ultima vreme mai dinamic”, a explicat și doctorul Tudor Ciuleanu.

Studiul EIU ne arată că, din cele 27 de țări participante, 15% (respectiv 4 țări) nu au un plan de control al cancerului, printre acestea numărându-se și România. Doar Polonia a dezvoltat un plan specific pentru prevenția și tratamentul cancerului pulmonar, model pe care România ar putea să îl urmeze.

“În timp ce întreaga Europă este de acord cu adoptarea unui Plan European pentru Cancer, acest studiu atrage atenția asupra problemelor specifice la nivelul fiecărei țări, legate de managementul și controlul cancerului pulmonar. Atât studiul EIU, cât și specialiștii în domeniul sănătății din România ne arată ce trebuie îmbunătățit în cadrul sistemului pentru a prelungi viața pacienților cu cancer pulmonar și care sunt soluțiile ce ar putea fi adoptate. Pandemia de Covid-19, a amplificat problemele sistemice la nivel de acces rapid la diagnostic și tratament pentru pacienții oncologici, iar acum România se află într-un moment de răscruce și trebuie să acționeze rapid în direcția implementării unui plan de control al cancerului și a prioritizării a cancerului pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul bărbaților și cu cea mai ridicată rată de mortalitate”, a declarat Nicolas Renard, Managing Director MSD România.

Categorii: Actualitate
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea