Românii au luat cu asalt terasele încă din prima zi de la redeschidere. Și mulți dintre ei, pe lângă o cafea, și-au aprins și o țigară. Specialiștii atrag însă atenția că fumatul crește riscul apariției unor complicații în cazul infecției cu SARS-CoV-2, în condițiile în care noul coronavirus atacă în primul rând plămânii. Chiar și fumătorii pasivi sunt expuși.
„Acum a fost Ziua Mondială fără Tutun unde s-a discutat și aspectul acesta al interferenței fumatului cu infecția COVID. Există multiple argumente că ar putea să influențeze progesul infecției, mai ales că noi știm că fumatul scade imunitatea organismului. Fumatul predispune la un risc mai mare de infecție și la o evoluție mai severă a bolii. Sigur că se pune problema discuției: avem un fumător activ și un fumător pasiv. Fumătorul pasiv în funcție de spațiul în care coexistă cu fumătorul pasiv are o expunere mai mare sau mai mică și acest lucru depinde și este influențat de foarte mulți factori, de numărul de fumători din jur, de ritmicitatea cu care se fumează”, a explicat în cadrul emisiunii „România te privește” medicul primar pneumolog Florin Mihălțăn.
Nu doar țigările clasice ne pun viața în pericol. La fel de periculoase sunt și țigările electronice, din ce în ce mai populare mai ales în rândul tinerilor.
„Noi știm că țigara electronică, la fel ca și fumatul, are o influență asupra imunității organismului. Știm că poate să dea și ea prin anumite substanțe efecte asupra plămânului. Deci un fumător de țigară electronică are un grad de expunere pe care nu îl putem neglija. Nu înseamnă că dacă are o toxicitate mai mică sau induce leziuni mai puține țigara electronică este lipsită total de nocivitate, așa cum încearcă să se promoveze în anumite materiale”, a declarat Florin Mihălțan.
Specialiștii spun că autoritățile ar trebui să se implice mai mult și să sprijine financiar programele anti-fumat.
„Ar trebui investiți bani mult mai consistenți în programele de educație, în școli. Educația poate să înceapă și la nivel de grădiniță. De asemenea în programul „Stop fumat” pentru că orice măsură legislativă care crește ca intensitate se transformă într-o dorință la fel de importantă a consumatorilor de a solicita serviciile de consiliere. Ori în momentul de față sunt foarte puțini bani în acest program „Stop fumat” și puțini medici care sunt pregătiți pentru consiliere. Paleta este foarte largă și sigur că nu se pot face aceste acțiuni fără o susținere financiară”, a explicat medicul Mihălțan.