Una dintre măsurile impuse de autorități pentru a opri răspândirea coronavirusului o reprezintă distanțarea socială. Oamenilor li s-a cerut să stea la o distanță de cel puțin 1,2-2 metri unul față de altul pentru a încetini răspândirea SARS-CoV-2 prin picăturile respiratorii. O asemenea măsură s-ar putea să nu fie însă suficientă, spun mai mulți experți.
Aceștia au publicat în revista Science un articol prin care au solicitat testarea pe scară largă a populației pentru identificarea cazurilor asimptomatice. De asemenea, purtarea măștii de protecție și nu distanțarea socială este esențială pentru a opri răspândirea virusului. Ei au dat exemple ţări precum Singapore, Hong Kong şi Taiwan unde toată lumea poartă mască.
„Datele arată că noul coronavirus se răspândeşte în mod silenţios în aerosolii exhalaţi de persoanele asimptomatice care sunt extrem de contagioase”, au scris Chia Wang de la Universitatea Naţională din Taiwan şi Kimberly Prather şi Dr. Robert Schooley de la Universitatea din California.
„Aceste date sugerează că recomandarea OMS privind păstrarea unei distanţe de doi metri nu este suficientă în multe condiţii interioare. Aici aerosolii pot rămâne în aer mai multe ore şi se pot transmite prin curenţii de aer pe distanţe mai mari de doi metri”, au scris autorii articolului.
Cei trei experți spun că, deşi studiul lor are nevoie de mai multe cercetări, este sigur că toată lumea trebuie să poarte mască şi este nevoie de o testare pe scară largă a unui număr cât mai mare de oameni pentru a fi depistate persoanele asimptomatice.