Spitalul Municipal de Urgență Moinești este un exemplu că poate exista manangement performant în sistemul sanitar de stat. Succesul acestei unități spitalicești este sinonim cu numele managerului instalat la conducerea spitalului în urmă cu aproape două decenii, chirurgul Adrian Cotârleț.
Dacă pentru medicul Cotârleț medicina a fost o întâmplare (providențială, am zice), alegerea venind ca urmare a unui accident pe terenul de sport, pentru managerul Cotârleț, modernizarea spitalului a fost, inițial, un plan pe zece ani. După zece ani, și-a dat seama că trebuie să continuie pentru că lucrurile mergeau în direcția bună, dar erau încă departe de viziunea sa despre un spital normal.
Astăzi, Spitalul Municipal de Urgență Moinești este un brand național, un loc din care vin să ia lumină și alți manageri din sistemul de stat. Are 11 linii de gardă și trei la dimiciliu, este singurul spital de stat cu o cameră hiperbară funcțională, deservește populația Moineștiului, dar cea mai mare parte a pacienților vin din județul Bacău. Anual, 10 % din pacienții spitalului sunt din alte județe ale României. Uneori, și miniștrii ajung pacienți la Moinești.
În anul 2000 când a preluat conducerea spitalului, dr. Cotârleț a avut un plan bazat pe trei principii. A format o echipă cu care lucrează și astăzi și a urmărit, cu tenacitate, ca ceea ce și-a propus să se și realizeze. ”În timpul filmărilor la spitalul din Moinești m-am surprins gândindu-mă că dacă aș avea o problemă de sănătate, mi-aș dori ca starea în care mă aflu să-mi permită să ajung să fiu tratată la Moinești. M-am învinovățit apoi de aceste gânduri pentru că gazda noastră, managerul Adrian Cotârleț mi-a explicat, cu modestie, că aceasta este normalitatea. Și, da, așa este! La Moinești am găsit normalitatea pe care o așteptăm cu toții de la spitalele de stat din România. Și dovada palpabilă că se poate. Ce-i împiedică pe alți manageri să atingă normalitatea? Pentru această întrebare nu am încă un răspuns. Dar, am o rețetă pe care vă invit să o urmăriți la emisiunea Jurnal de Viață de la Medika TV. O să înțelegeți de ce la Moinești s-a putut face ”un spital normal” așa cum îi place să spună celui care a dat o altă viață acestei unități medicale” , spune Cătălina Jingoiu, realizatoarea emisiunii dedicate Spitalului Județean de Urgență Moinești.
Emisiunea Jurnal de Viață înregistrată la spitalul din Moinești poate fi urmărită, la Medika TV, sâmbătă, 28 decembrie, de la orele 17,00 și 21,00, dar și duminică, 29 decembrie, de la ora 17,00.