Ministerul Sănătății își propune să elimine rujeola și rubeola din România în următorii 10 ani, în special prin creșterea gradului de imunizare cu vaccinul combinat rujeolă-oreion-rujeolă (ROR). Astfel, Ministerul a elaborat un plan de acțiune „pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital”. Planul se bazează pe ultimele recomandări ale OSM și urmează a fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătății.
Proiectul de ordin cuprinde și instrucțiuni privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, elaborate de experții din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Scopul acestui document este ca echipa de profesioniști din asistența medicală primară să asigure implementarea Planului Național de Vaccinare (PNV), cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95%, scrie 360medical.ro.
Planul de acțiune are ca obiective eliminarea rujeolei endemice și a rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale (IRC) și a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se mențină o incidență de sub 1 caz de SRC la 100.000 de născuți vii. Infecția rubeolică congenitală poate duce la avort, nașteri premature, decese in utero sau nașterea unui copil normal sau a unui copil cu una sau mai multe manifestări ale SRC.
O primă strategie pentru eliminarea rujeolei și rubeolei endemice este atingerea și susținerea unei înalte acoperiri vaccinale (de cel puțin 95%) cu două doze de vaccin rujeolic și cel puțin o doză de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutină de înaltă calitate. O a doua măsură vizează oferirea unei a doua oportunități pentru imunizarea antirujeolică prin activități suplimentare de imunizare la populațiile susceptibile la rujeolă.
De asemenea, experții recomandă oferirea oportunităților de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activități suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenților și femeilor la vârsta fertilă. O altă strategie este întărirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasă a fiecărui caz și confirmarea de laborator a cazurilor suspecte. Experții mai recomandă și asigurarea informațiilor de înaltă calitate și valide atât pentru personalul sanitar, cât și pentru public, referitoare la beneficiile și riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică și antirubeolică.
În România, acoperirile la vaccinarea cu ROR, atât la prima, cât și la a doua doză, au început să scadă continuu începând din 2009, ajungând sub nivelul de 95%, care asigură controlul bolii.