Două noi mutații ale Omicron sunt în atenția OMS

Două noi subvariante ale tulpinii Omicron, BA.4 și BA.5, au intrat recent sub supravegherea Organizației Mondiale a Sănătății. Se presupune că acestea au o rată de transmisibilitate foarte mare, lucru îngrijorător în care tot mai multe țări au renunțat la restricții, iar cererea de vaccinare este la un nivel foarte mic.

Datele despre BA.4 și BA.5 sunt încă puține însă având în vedere că au fost secvențiate din probe genomice în mai multe țări, au intrat în atenția oamenilor de știință.

„Sunt două denumiri propuse de echipele de cercetători, nu vorbim despre o denumire oficială din partea OMS, și desemnează două dintre multiplele tipuri de varinată BA.1 care sunt sub supraveghere de câteva luni. BA.4 și BA.5 sunt derivate din BA.1.

Sunt de ordinul miilor, probabil, aceste variante, iar acestea apar pentru că numărul de persoane infectate cu această variantă BA.1 a fost și este foarte mare. Cu cât BA.1 a infectat mai multe persoane, cu atât a suferit mai multe mutații”, a explicat doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină într-un interviu pentru ziare.com.

Potrivit specialistului în sănătate publică, BA.4 și BA.5 prezintă interes din punct de vedere științific „pentru că ele conțin mutații care ar putea să fie interesante din perspectiva comportamentului acestor variante, fie să se transmită mai repede, fie să scape de protecția oferită de vaccinare, fie să determine forme diferite de boală. Încă nu știm aceste lucruri în acest moment. Însă știm structura fiecărei dintre aceste două subvariante de Omicron și este de văzut cum vor evolua în continuare, în viața reală”.

„BA.4 și BA.5 pot să dispară în câteva zile pentru că analizele ar putea indica faptul că nu vor pune probleme pentru sănătatea publică sau pot să rămână în atenția specialiștilor pentru o perioadă mai lungă de timp dacă aceste modificări ne vor arăta că pot deveni un pericol.

Un mesaj important este că țările care au capacitate de a secvenția și de a analiza datele fac această muncă în continuare, identifică noi modificări ale virusului care se pot transforma în variante de interes sau de îngrijorare. Cele două subvariante au fost identificate pe probe din Europa, Asia, Africa și au rezultat ca urmare a analizelor pe bază de date internaționale, nu doar dintr-o anumită țară”, a mai explicat expertul.

Categorii: Actualitate
Tags: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea