Obezitatea este o adevarata epidemie care afectează milioane de femei din întreaga lume, potrivit statisticilor. Pe langa multe alte probleme de sănătate la care predispune, obezitatea poate scadea si capacitatea unei femei de a obtine si de a duce la bun sfarsit o sarcina.
”Chiar dacă nu ne gândim la asta, numărul de kilograme influențează fertilitatea și dacă sunt prea puține, și dacă sunt prea multe. Femeile supraponderale sau obeze au un strat de celulule adipoase mai mare și au o secreție crescută de estrogeni, ceea ce duce la dereglarea ciclului menstrual, la lipsa ovulației și la o rezistență crescută la insulină care, mai departe, predispune la diabet de tip 2. Neovulând, aceste femei au mai puține șanse să rămână însărcinate. Când unui cuplu i se pune diagnosticul de infertilitate și se adaugă și și indicația de a pierde în greutate poate fi foarte frustrant, de aceea eu recomand să consulte un medic specialit in boli de nutriție și un psiholog,” a explicat dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV, în cadrul emisiunii Telemedika.
Prezent, de asemenea în studioul Telemedika, dr. George Sirețeanu, medic specialist chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității a precizat în ce parametri se încadrează greutatea normală și care este diferența dintre obezitate și supraponderabilitate.
”Clasificarea geutăților normal, supraponderal sau obez ține seama de înalțime și acuratețea cea mai mare o are indicele de masă corporal (IMC). Definiția obezității dată de Organizația Mondială a Sănătății este următoarea: o persoană este obeză dacă are un IMC peste 30. Acesta se calculează prin împărțirea greutății la pătratul înălțimii. O valoare între 18,5-24,9-înseamnă că persoana este normoponderală; 25-30-supraponderală; peste 30 începe obezitatea; peste 40 obezitatea morbidă,” a declarat dr. George Sirețeanu pentru Medika TV.
Puteți afla mai multe informații pe acest subiect din materialul video următor: