Pacienții oncologici refugiați din Ucraina vor fi tratați gratuit la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca

Pacienții oncologici care s-au refugiat din Ucraina vor fi tratați gratuit la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, au anunțat reprezentanții unității sanitar. De asemenea, bolnavii vor avea la dispoziție un translator pentru limba ucraineană, precum și mai mulți medici care vorbesc limba rusă.

„Cetățenii străini sau apatrizii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită azilul în România (potrivit Legii nr. 122/2006) au dreptul de a beneficia de aceleași servicii medicale, precum și asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli cronice, prin sistemul național de asistență medicală. 

Pacienții oncologici străini sau apatrizii proveniți din zona conflictului armat din Ucraina sunt așteptați la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca unde vor fi tratați gratuit. De asemenea punem la dispoziția pacienților un translator pentru limba ucraineană (dr. Bandi Mariana) și pentru limba rusă – dr. Domnica Carpov, dr. Ion Cojocaru și dr. Tatiana Cirimpei. Mulțumim colegilor noștri pentru solidaritatea de care au dat dovadă”, au transmis reprezentanții Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Ordonanța de urgență nr. 15/2022 din 27 februarie 2022 – publicat în Monitorul Oficial nr. 193 – Conform dispozițiilor art. 1 alin. (1) și (4) din O.U.G. privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care prevăd următoarele:

– Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România şi CARE NU SOLICITĂ O FORMĂ DE PROTECȚIE potrivit Legii nr. 122/2006 privind AZILUL în România, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază, în cadrul taberelor temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, de asigurarea următoarelor utilităţi de primă necesitate pe perioada staţionării temporare”

– Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative”.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea